Hebrang o koaliciji s HNS-om: Smatram to privremenim nužnim zlom da ne bi došlo do izbora usred turističke sezone

Dok se s jedne strane može čuti to da će HNS, nakon odbacivanja Vesne Pusić i Anke Mrak Taritaš, izgubiti birače koje je izdao ulaskom u koaliciju s HDZ-om, ne tvrdi se da je HDZ ovim potezom izdao svoje birače.

Je li Plenković uspio u potpunosti eutanizirati desnu struju HDZ-a, je li prevario birače i što misle o odlasku na gay pride novog partnera HDZ-a Predraga Štromara – govore HDZ-ov veteran Andrija Hebrang i aktualni saborski zastupnik te stranke Stevo Culej, kojeg vole svrstavati u desni tabor.

Culej žustro brani poteze svog predsjednika stranke. Njemu je ovakav HNS, bez lijevog liberalnog dijela, kojem su jezgra bile Pusić i Mrak Taritaš, posve prihvatljiv. ‘Ovi ljudi koji su u HNS-u nikada, ni jednom riječju, mene nisu povrijedili, za razliku od onih koji su izašli’, kaže Culej za Tportal.

Ne smeta mu ni činjenica da potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, zagovornik konzervativnih vrijednosti, odlazi iz Plenkovićeve vlade, dok s druge strane u nju ulazi Predrag Štromar, koji se pojavljuje na gay prideu. Upravo je Mostov zastupnik Miro Bulj prošlog tjedna pokušao slikovito opisati ideološki jaz između novih koalicijskih partnera pitanjem hoće li Culej s HNS-ovcima ići na gay pride.

‘Neka ide Štromar kamo god hoće, ovo je slobodna Hrvatska. Neka radi što hoće. Hrvatski branitelji su se borili za jedinstvenu i cjelovitu Hrvatsku i da svatko ima izbor’, kaže Culej.

‘U božjem vrtu svega ima’, dodaje. Na pitanje ima li i u HDZ-ovu vrtu mjesta za sve, ne odgovara konkretno, već dodaje da je i on na neki način bio na gay prideu jer su sudionici napravili transparent s montažom na kojoj je on u glavnoj ulozi.

Za HDZ-ova veterana Hebranga, koji je ostao u stranci iako je otvoreno kritizirao Plenkovićevo odbacivanje Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, nema dileme. Kaže da je između prosječnog glasača HDZ-a i HNS-a ideološka provalija.

‘Smatram to privremenim nužnim zlom da ne bi došlo do izbora usred turističke sezone, no vjerujem da birači HNS-a i njihovi političari, koji su 20 godina radili sve da zaustave razvoj Hrvatske kao samostalne države, neće izdržati dulje od jeseni’, otkrio je za tportal.

Onima koji kažu da takva ideološki nekompatibilna koalicija nije nikakvo čudo, ako gledamo praksu u zapadnoeuropskim državama, poručuje da se s njima nikako ne možemo uspoređivati.

‘Ne možemo se uspoređivati s Njemačkom i Austrijom jer provalija između hrvatske ljevice i desnice krije više od 200.000 komunističkih žrtava čiji ubojice nisu kažnjeni’, smatra Hebrang.

Isključivanje desnog krila HDZ-a iz stranke ocjenjuje najvećom pogreškom sadašnjeg vodstva HDZ-a. ‘Svi koji su to u prošlosti radili doveli su do velikih kriza unutar stranke – sjetimo se Sanadera, Kosor i Šeksa’, kaže Hebrang.

Iako nezadovoljan, on i dalje ostaje odan stranci i ne misli izaći iz nje. Upravo je odanost članova i birača ono na što su računali svi šefovi HDZ-a, piše Tportal.

Share This Article