Bandić odlučio: Referendum o Trgu maršala Tita ide na jesen

Zagrepčani će vjerojatno najesen na referendum o tome treba li ili ne Josip Broz Tito i dalje imati svoj trg u Zagrebu. 

”Gradonačelnik priprema odluku o referendumu. Ona bi trebala biti na odlučivanju u Skupštini dva ili tri tjedna nakon prve, konstituirajuće sjednice’, potvrdila je za 24sata Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica Milana Bandića.

Trg maršala Tita je godinama stvar prijepora. Nedavno je Bandić izjavio da on neće mijenjati ime jer je proveo dva istraživanja koja su pokazala potpunu podijeljenost Zagrepčana oko tog pitanja. U oba je za jedan posto prevladalo mišljenje da bi trg ipak trebao promijeniti ime.

Dosad je najčešća opcija za promjenu imena bila Kazališni trg. Hoće li referendum biti samo o promjeni imena ili će se odmah ponuditi i novo, zasad se još razmatra.

Milan Bandić unatoč pobjedi u Zagrebu nema potrebnu većinu u Skupštini. Za vladanje Zagrebom s minimalnom većinom od 26 zastupnika, potrebna mu je koalicija sa sedam zastupnika HDZ-a i pet zastupnika Brune Esih, među kojima je i Zlatko Hasanbegović. Esih i Hasanbegović su odmah, kao preduvjet bilo kakvih razgovora postavili promjenu imena Trga maršala Tita. Za 22. lipnja, Dan antifašističke borbe, već je najavljen prosvjed onih koji žele zadržati Titovo ime.

S druge strane, svake godine je prosvjed onih koji žele da se on makne jer predsjednika Jugoslavije smatraju zločincem.Tito će tako određivati političku sudbinu vlasti u Zagrebu.

Konstituirajuća sjednica Skupštine bi trebala biti održana 29. lipnja, ali to još nije potvrđeno. Na njoj bi se, pri izboru čelnog čovjeka Skupštine, trebalo vidjeti ima li ili ne Bandić većinu. Navodno su razgovori već počeli. Pavičić Vukičević kaže da će se razgovori tek obaviti.

”U ponedjeljak je sastanak svih stranaka u Skupštini, nakon toga će početi pregovori, vidjet ćemo tko će tvoriti novu većinu”, rekla je Pavičić Vukičević za 24sata.

Facebook Komentari