Preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković (1955. – 2017.)

U nedjelju, 11. lipnja u 23.50 sati u Rijeci je nakon kratke i teške bolesti iznenada preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković.

Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Sanskom Mostu. Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici. Nakon rehabilitacije se zapošljava u bolnici u Kraljevici, gdje će dočekati svoju zasluženu mirovinu. Milka je živjela punim plućima. Bila je neuništiva duha. U sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas, rad i sreću.

Ono što mnogim ljudima bez invaliditeta nije uspjevalo. Milka Milinković bila je najtrofejnija hrvatska paraolimpijka, vlasnica je 2 zlatne, 2 srebrene i 4 brončane paraolimpijske medalje.

Prošle godine u Rio de Janeiru nastupila je na svojim desetim poslijednjim Paraolimpijskim igrama. Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske paraolimpijske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju. Bila joj je to i posljednja. Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je Milka uzela zlato u kugli, pritom postavivši svjetski i paraolimpijski rekord.

Nama ostaje samo uspomena na vječno nasmijanu heroinu koja je govorila: „Nijedna situacija nije toliko teška da se iz nje ne bi moglo izvući nešto lijepo!”

Počivala u miru draga nam Milka.

Hrvatski paraolimpijski odbor

Facebook Komentari