Oporbi puna usta o napadu na Janicu: Ostojić MUP-u poslao pismo, Matić o nejednakom tretmanu

Hrvatski sabor u ponedjeljak zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu, a ovoga će tjedna zasjedati do blagdana Tjelova, dakle i u utorak i u srijedu. Sjednica je počela zahtjevom za stankama, a zbog postupanja policije nakon vrijeđanja Janice Kostelić na Braču.

Obrazloženje stanke uime SDP-a objasnio je Ranko Ostojić.

‘Neujednačeni su kriteriji postupanja. Ne treba vrijeđati nikoga, no ovdje se radi o presedanu. Neki nemaju privilegiju poput Janice, moraju ići na sud, plaćati podvjetnike… jer nisu u prilici da dobiju ovakvu zaštitu rapresivnog aparata.

Radi se ogromna razlika temeljem pripadnosti određenoj političkoj garnituri. Poslao sam MUP-u pismo, zatražio sam očitovanje ne samo za ovaj slučaj. Moram reći da i, evo, Stevo Culej, mora imati isti tretman kad vrijeđa’, napomenuvši još jednom da ‘policijska i sudska praksa moraju biti ujednačena za sve, a ne samo za neke’.

Matić: Gdje je granica?

SDP-ov Predrag Matić,  koji je gostovao je u Temi dana N1 televizije, također je komentirao uhićenja i uvrede upućene državnoj tajnici za sport Janici Kostelić.

“Osuđujem verbalni napad na državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić, ali isto tako treba reći da se tu ne radi o Janici Kostelić sportašici koja je osvojila brojne medalje i naša je heroina, nego o Janici Kostelić državnoj tajnici. Oni mladići sigurno su navijali za nju, ali ona je sada državna dužnosnica i mislim da je tom slučaju dano previše važnosti. Previše je bilo vulgarnog vrijeđanja, ali kao javna osoba mora biti spremna na neke stvari”, istaknuo je Matić.

“Po tim je kriterijima Zdravko Mamić trebao 300 puta završiti u zatvoru zbog svega što je govorio”, upozorio je i dodao: “Imam kod kuće četiri stranice uvreda koje su mi napisane, to nisu riječi za medijski prostor. Kada su njihovi u pitanju, mladići se pritvaraju, opet se javlja ostatak prošlih vremena, verbalni delikt – nije lijepo, vulgarno je, gdje je granica?”

“Najvažnije je da ni Janica Kostelić, niti njezina pratnja nisu bile fizički ugrožene. Sada – tu je i HOO i Vlada i svi se javljaju, oglasit će se do kraja tjedna valjda i ona koja se naziva predsjednicom, ali sjetimo se napada na Mirjanu Rakić. Opet se pokazuje – ne diraj HDZ-ovca jer ćeš završiti u zatvoru. Radi se o prekršaju protiv reda i mira, ali da se ide u zatvor zbog verbalnog delikta, to smo preskočili prije 20, 30 godina”, podsjetio je Matić.

“Mnogi će reći – radi se o ženi, dami, istina, ali Mirjana Rakić, koja je možda i veća dama, bila je izložena teroru. Janica Kostelić je sportašica, navikla je da ljudi, kad se spušta niz padinu, viču hohohoho, ali kao državna dužnosnica nije, pogotovo dolje na jugu, omiljena”, kazao je Matić.

Podsjetio je i da “izaći na ulicu s plinskim bocama – ako se to radi u korist HDZ-a, ‘nema veze’, “ali ovo, ovi mladići, dao bih se kladiti da imaju sve svete sakramente, da su imali vjeronauk u školi, ali pitanje je odgoj”. Onaj koji iznosi verbalne uvrede, treba znati gdje je granica, a ono što je apsolutno nedopustivo je fizičko nasilje – ono što se dogodilo Zdravku Mamiću u Bolu na Braču je za svaku osudu. Janica mora očvrsnuti, ljubav s građanima traje dok si na vrhu, a kasnije to malo drukčije izgleda”, poručio je Matić.

 

 

Facebook Komentari