Ramush Haradinaj proglasio pobjedu koalicije PAN na parlamentarnim izborima na Kosovu

Ramush Haradinaj proglasio je pobjedu koalicije “PAN” na parlamentarnim izborima na Kosovu.

Prema izlaznim anketama koalicija “PAN” je osvojila najviše glasova. Glasalo je 41,45 posto birača, priopćeno je iz CIK-a. Građani su glasali za novi saziv parlamenta u kojem će deset zajamčenih mjesta imati Srbi, javlja RTS.

Organizacija Demokracija na djelu priopćila je na osnovu 30 posto prebrojanog materijala da je koalicija “PAN” osvojila 36,9 posto, koalicija oko DSK 26,2, Samoopredjeljenje 24,7 a Srpska lista 3,5 posto, javlja dopisnik RTS-a.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramush Haradinaj proglasio je pobjedu koalicije koja je proizašla iz “ratnog krila”, nazvanu “PAN”, a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK – Tachi), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK – Fatmir Ljimaj) i devet manjih stranaka.

Prema preliminarnim rezultatima kosovske Centralne izborne komisije, na uzorku od 97 posto obrađenih biračkih mjesta, koalicija okupljena oko Ramusha Haradinaja dobila je 34,19 posto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima. Srpska lista za sada ima 39.628 glasova, što je stavlja na četvrto mjesto među strankama.

Facebook Komentari