Slobodan život počinje ponosom: Na Prideu su Josipović, Štromar, Glavašević, Grbin, Pupovac…

Pod sloganom “Slobodan život počinje ponosom” u Zagrebu se u subotu održava šesnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji.

Na Prideu su bivši predsjednik Ivo Josipović i Daniela Trbović. Noviizabrani potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, stigao je na povorku, a svoj dolazak najavili su i ostali zastupnici HNS-a.

Na Pride je došla i Anka Mrak Taritaš, koja je jučer službeno napustila HNS. Stigli su i SDP-ovi Bojan Glavašević i Peđa Grbin, kao i ‘manjinac’ Milorad Pupovac, javljaju 24sata.

Organizatori Zagreb Pridea poručuju da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno ‘biti out’ u obitelji, u školi, na poslu što, kako naglašavaju, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da jednakost i sigurnost bude zajamčena svima.

– Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno ‘biti out’ u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista jamči ustavne vrijednosti jednakosti, prava i slobodu za sve – ističu.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – od zlostavljanja u obitelji i u školi.
– Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome, navode, između ostalog, organizatori Povorke.

Zagreb Prideu pridružit će se diplomati 15-ak zemalja akreditiranih u Hrvatskoj, javljaju 24sata.

Facebook Komentari