Novi potpredsjednik Vlade Štromar danas na prvom zadatku: Slobodan život počinje ponosom

U Zagrebu se u subotu održava Pride, a za N1 je iz HNS-a potvrđeno da će novi potpredsjednik Vlade Predrag Štromar sudjelovati u povorci – bit će to njegov prvi potez na novoj funkciji.

Na društvenim mrežama se raspravlja hoće li na povorci biti dočekan pljeskom ili povicima, a iz Zagreb Pridea za N1 su rekli da se njima nitko nije javio, ali im je drago da bilo tko dođe premda nisu posebno pozivali političare – svatko je dobrodošao, ističu.

Što će sam Štromar reći, doznat ćemo u 15 sati kada i počinje Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017. koja se održava pod sloganom “Slobodan život počinje ponosom”.

Sudionici Povorke počet će s okupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

Povorci će se pridružiti i veleposlanici i veleposlanice ili njihovi zamjenici i zamjenice 15-ak zemalja akreditiranih u Hrvatskoj, koji će se sastati u 15.45 sati ispred Mimare gdje će se pridružiti Zagreb Pride povorci.

Tko hoda za život, a tko za slobodan život?

Vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Štromar, podsjetimo, jučer je u Saboru potvrđen kao novi potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ministar graditeljstva te je na Vladi na Užem kabinetu preuzeo ulogu HDZ-ova Davora Ive Stiera, koji je dosad bio zadužen za društvene djelatnosti.

Zanimljivo je to i jer je Stier kao konzervativac pohodio Hod za život dok su viđeniji HNS-ovci redovito pohodili prajdove, a bivšu počasnu predsjednicu HNS-a, koja je glasala protiv nove Vlade i koalicije s HDZ-om, Vesnu Pusić Zagreb Pride je bio čak izabrao i za homofrendicu desetljeća.

“Slobodan život počinje ponosom”

Organizatori Zagreb Pridea poručuju da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno ‘biti out’ u obitelji, u školi, na poslu što, kako naglašavaju, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da jednakost i sigurnost bude zajamčena svima.

“Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno ‘biti out’ u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista jamči ustavne vrijednosti jednakosti, prava i slobodu za sve”, ističu.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – od zlostavljanja u obitelji i u školi.

“Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome”, navode, između ostalog, organizatori Povorke.

Facebook Komentari