Jokić će na ovaj ili onaj način biti uključen u kurikularnu reformu

Dvije godine, praktički tri Vlade, dva premijera. Dva partnera; dvaput Most, treći put HNS. Ima li nova Vlada HDZ-a i HNS-a veći potencijal i dulji rok trajanja nego što su ga imale prve dvije Vlade?

Prva Vlada pala je na slučaju Ine, drugu Vladu uzdrmao je Agrokor (Zdravko Marić), a žarišna točka nove Vlade je kurikularna reforma. Rekonstrukcija obrazovnog sustava novi je nacionalni interes (i vjerojatno jedini pravi), Ina je preko noći pala u drugi plan dok tempiranu bombu Agrokor HNS nije stavljao u fokus i njegov mogući kolaps očito ne želi vezati uz sebe, piše Večernji list.

Poništavanje natječaja? HNS upravo na platformi reforme obrazovanja ulazi u savezništvo s HDZ-om, a najveća kočnica toj reformi (apsurdno, ali istinito) jest ideološka podijeljenost društva. Što će se reflektirati i na svjetonazorski različit HDZ i HNS. Poseban teret predstavlja to što nova HNS-ova ministrica obrazovanja inzistira na poništavanju natječaja na kojem je izabrana nova šefica kurikularne reforme Jasminka Buljan Culej – ako se pokaže da je u tom natječaju bilo propusta. Cilj te operacije bio bi da na mjesto Buljan-Culej dođe lijevo-liberalni Boris Jokić.

Narodnjaci nisu slučajno odabrali baš kurikularnu reformu kao ključ nove Vlade, svjesni su da je to tema za budućnost zbog koje ih se ne može optužiti za klijentelizam i grabež fotelja (što bi bilo da su inzistirali na Ministarstvu energetike). No jednako su tako svjesni da je ta tema klizak teren za Andreja Plenkovića u HDZ-u.

U HNS-u su posebno svjesni činjenice da su zbog ulaska u Vladu s HDZ-om podijelili svoju stranku, time je i oslabili jer su s devet pali na pet zastupnika u saborskom klubu, i zato im je iznimno stalo da Vlada s HDZ-om uspije jer im u suprotnom prijeti propast. Osviještenost te činjenice ide u prilog duljem opstanku Vlade jer će HNS-ovci biti skloniji kompromisima upravo zbog vlastite oslabljene pozicije.

– Ništa nećemo rješavati ognjem i mačem, ako ne budemo odradili posao i ako ova Vlada ne uspije, HNS-a više neće biti. Toga smo svjesni – rezimirao je izvor iz vrha HNS-a. Da bi HNS mogao biti popustljiv, svjedoči i činjenica da su u samo jednom danu nakon samo jednih formalnih pregovora s Plenkovićem odustali od Ministarstva pravosuđa.

Jokić će, nastavio je izvor Večernjeg lista, na ovaj ili onaj način biti uključen u kurikularnu reformu, ali ne preko koljena i ne na način da se “izazivaju desničari”.

Iako je HNS ostao bez pravosuđa, i dalje ne odustaje od povezivanja gruntovnice i katastra, zato će tražiti da dobiju svoje državne tajnike u ta dva ministarstva. Za lex Agrokor, rekao nam je izvor iz HNS-a, i dalje smatraju da je loš zakon, ali neće činiti ništa što bi dodatno destabilizirao posrnuli koncern.

Pada Agrokor, pada i Dalić – No jasno je da će, ako Agrokor padne, potpredsjednica Martina Dalić morati otići – smatra izvor iz vrha HNS-a. Da je i premijer Plenković donekle spreman popustiti u slučaju kurikularne reforme, govori njegova poruka Predsjedništvu HDZ-a jer, kako nam prenosi izvor iz HDZ-a, Plenković je preksinoć HDZ-ovcima navodno rekao da si Hrvatska više ne smije dozvoliti da zbog kurikularne reforme na ulicu izlazi 40.000 ljudi.

Iz toga proizlazi da je očito problem u provođenju kurikularne. Ipak, Plenković se morao suočiti s pitanjima Mire Kovača, Darka Milinovića i Željka Reinera koja su se odnosila na kurikularnu reformu (Milinović i Reiner) te resor obrazovanja (Miro Kovač), ali im je šef HDZ-a odgovorio da Vlada vodi politiku, a ne pojedinačni ministri te da će inzistirati na konsenzusu. Milinoviću je pak odgovorio da ne treba ići za medijskim spekulacijama kada je riječ o poništavanju natječaja na kojem je izabrana J. Buljan Culej.

Facebook Komentari