HNS neće u Splitu poduprijeti HDZ-ovog Andru Krstulovića Oparu, mogući i novi izbori

Savez HDZ-a i HGS-a uporno se spominje kao najizglednija opcija koja bi trebala dovesti do stabilne većine u novom sazivu splitskog Gradskog vijeća, a među glasnijim govorkanjima je i odabir HGS-ovog Jure Šundova kao predsjednika Vijeća.

Time bi se zadovoljile obje strane te omogućilo čvrsto partnerstvo dviju stranaka. Šundov nam je na to, pak, samo kratko kazao da govorkanja ne može komentirati, pozivajući se, među ostalim, na činjenicu da nisu objavljeni službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, kao i da nisu zaključeni žalbeni postupci, piše Slobodna Dalmacija.

No, tu ne prestaju razne teorije o mogućem formiranju većine u novom sazivu. Nakon što je HNS na nacionalnoj razini ušao u koaliciju s HDZ-om, mnogi se pitaju slijedi li isto i na lokalnoj. Vjerojatnost da se to preslika na splitsko Gradsko vijeće, odbacio je Srđan Gjurković, potpredsjednik HNS-a te budući splitski gradski vijećnik, koji je, inače, podržao koaliciju s HDZ-om i ulazak u zajedničku Vladu.

– To što se događa na nacionalnom nivou, nema veze s lokalnim. Mi nećemo ulaziti u koaliciju ni u vlast s HDZ-om i HGS-om. Najave su bile da će oni ići skupa, a ako se slučajno ne uspiju dogovoriti, idu nam novi izbori. To je čista matematika Gradskog vijeća kada gledate da Puljak i Most ne žele koalirati, kao ni SDP i HNS – kazao je Gjurković Slobodnoj, dalje odgovarajući na tvrdnje da će svoj mandat koji je dobio kao drugi na listi SDP-a i HNS-a, podijeliti s Goranom Kovačevićem, kolegom iz stranke i bivšim zamjenikom gradonačelnika, koji je bio šesti na tom koalicijskom spisku.

– Prije samih izbora na Predsjedništvu splitskog HNS-a, dogovorili smo se da ćemo tako postupiti u slučaju da samo jedan od nas uđe u Vijeće- istaknuo je HNS-ovac dodajući kako će Kovačević sjediti prvi dio mandata u gradskom parlamentu, dok će ga Gjurković zamijeniti po isteku dvije godine.

Istodobno, HDZ-ov koalicijski partner, splitski HSLS šalje poruku da ne žele suradnju s Kerumovim HGS-om.

– Pozdravljamo rezultate izbora, drago nam je što je Andro, naš kolega i koalicijski partner, izabran za gradonačelnika, a u toj smo koaliciji i bili jer su naše ideje i projekti ugrađeni u njegov program. Zaključili smo da suradnja s HGS-om ne bi donijela pomak u kvaliteti života građana. Kerumovo ponašanje u kampanji potvrda je onoga što je naša stranka o toj suradnji mislila i prije formiranja koalicije, a s čim su bili upoznati u HDZ-u. Kolega Kerum je u svom promotivnom spotu i tijekom cijele kampanje govorio da će „ostat uvik isti“, a već smo vidjeli što to znači. Netko to voli, a za nas to nije prihvatljivo – pojasnio nam je Tonči Blažević, šef splitskih liberala, jedini iz HSLS-a izabran u Gradsko vijeće.

Za njega su stvari prilično jasne i kada se sagleda kako je Kerumova stranka funkcionirala dok je bila na vlasti, ali i kasnije kao partner vladajućih.

– Gledali smo osam godina tu opciju dok je vodila grad i kad je surađivala s SDP-om za vrijeme premijera Zorana Milanovića i ništa dobroga nismo vidjeli. Bez obzira na neke pozitivne pomake, grad je generalno bio zakočen, što možete lako usporediti sa Šibenikom i Zadrom kad pogledate gdje su bili prije osam godina, a gdje su danas – dodaje Blažević, koji važnijim smatra drugi zaključak predsjedništva HSLS-a, gdje predlažu i pozivaju na otvorene razgovore između predstavnika njihove koalicije i opcija koje su također zagovarale promjene u načinu vođenja grada.

– Dvije su se opcije za vrijeme kampanje zalagale za promjenu u Splitu. To su kolege iz stranke Pametno i Mosta, koji su svojim idejama i programima izišli pred birače, s ciljem da sudjeluju u vlasti i da pokušaju mijenjati stvari onako kako misle da je najbolje. Mi smatramo da je osnova demokracije mogućnost suradnje politički različitih opcija i da bismo trebali pokušati pronaći zajednički jezik kako bi se formirala vlast – kazao je Blažević.

– Mislimo da grad treba prodisati. Bilo bi dobro sudjelovanje stranke Pametno i Mosta u razgovorima o preuzimanju odgovornosti za vođenje Grada, gdje bi se vidjelo možemo li zajedno nešto promijeniti – poručuje čelnik HSLS-a te odbacuje priče da bi ovim potezom mogla biti ugrožena njihova koalicija s HDZ-om.

Pitanje je zašto se ova tema otvara kada su i Kerum i Opara više puta odbili mogućnost suradnje, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari