Rasprava reportera N1 televizije i Plenkovića: Vi ste odvjetnik jedne stranke

Premijer Plenković obratio se u petak u Saboru javnosti u društvu HNS-ovca Predraga Štromara, a nakon održane sjednice Kluba zastupnika HDZ-a te se pohvalio da su HNS i HDZ potpisali sporazum o suradnji. Premijeru se i nije svidjelo novinarsko pitanje reportera Hrvoja Krešića.

Reportera Hrvoja Krešića zanimalo je što premijer kao pravnik misli o članku 5 ugovora o Narodnoj koaliciji, koji govori da niti jedna stranka neće koalirati s HDZ-om.

“Dragi kolega Krešić Hrvoje. Prvo, poznamo da takav ugovor predizborne koalicije ne može derogirati temeljne propise i zakone u RH, a to je da su mandati neotuđivi”, rekao je Plenković.

Ali ovdje se radi o principima, rekao je Krešić.

“Oprostite, oprostite. Smatrate li po istoj logici da bi neki zastupnici koji su na listi HDZ-a trebali sada a priori, odmah glasati za ono što predloži ta stranka, premijer jer su izabrani na listi HDZ-a uz privolu istog tog čovjeka? Ista je stvar apsolutno. Ono što je bitno je da političke stranke imaju širu odgovornost od ovakvih političkih sporazuma prije izbora koji su po meni u ovakvom kontekstu malo dvojbeni. Koji je to problem suradnje s nekom drugom strankom koja je dobila povjerenje. U čemu je problem? Jesu li ovi u drugi u Saboru manje vrijedni, nedostojni dijaloga?”, kazao je premijer.

Krešić je pokušao postaviti dodatno pitanje, a Plenković mu je kazao: “Vi ste odvjetnik jedne stranke koja je potpisala taj sporazum”.

“Nisam. Vi ste Mostu zamjerali nedostatak lojalnosti, kako ovo karakterizirate”, pitao je premijera Krešić, a ovaj mu odgovorio: “Ovo je nešto sasvim drugo”.

No da recimo HSLS ode u SDP-ov tabor bi li to premijeru bila prevara birača?, upitan je premijer.

“Ne pristajem na takve diskvalifikacije. Koliko je to ljudi napravilo u Saboru u zadnjih 27 godina demokracije?”, upitao je premijer.

Novinari su imali i pitanja vezana uz Agrokor i Sberbank, no premijer jer rekao “ne možemo, to sad nije tema, o tome ćemo kasnije.”

Facebook Komentari