Prvi problem nove većine: Ako je istina ovo što piše Hrast, ništa od koalicije

Nakon što je Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović rekao da će podržati nove ministre iz HNS-a jer mu je premijer Andrej Plenković obećao kako će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme, predložena ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za tportal je kazala: To sigurno nije istina. Ako je to istina mi nemamo što raditi zajedno.

Kandidatkinja HNS-a za ministricu obrazovanja koja bi u svoje ruke trebala preuzeti vrući krumpir zvan reforma obrazovanja, u petak poslijepodne bit će predstavljena saborskom Odboru za obrazovanje, a potom bi njezino imenovanje trebali potvrditi i saborski zastupnici.

No, cijela priča ne teče glatko. Stranka Hrast pohvalila se kako je njihov zastupnik Hrvoje Zekanović na sastanku s vodstvom HDZ-a u Vladi, dobio potvrdu kako će Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Upravo je to ono što ne želi vjerojatna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Na pitanje tportala kako komentira dogovor Hrasta i HDZ-a, rezolutno kaže: ‘Ja tvrdim da to nije istina. Ako je to istina mi nemamo što raditi zajedno’.

Napominje da je prava adresa za to pitanje premijer Plenković. Divjak tvrdi da s njim sinoć nije razgovarala o imenima, već da je Plenković pristao da se proces reforme obrazovanja depolitizira.

‘Na koncu ako netko preuzima određene odgovornosti može izabrat i ekipu s kojom će surađivati’, kazala je Divjak aludiravši kako je na njoj, ako postane ministrica, da odabere one koji će kurikularnu reformu provoditi.

‘Gradimo sve na povjerenju da jedna i druga strana ulazi u proces otvoreno i s jasnim ciljem. Ja podupirem koncept da se u Hrvatskoj konačno napravi nacionalna platforma koja će omogućiti da doista provedemo kurikularnu reformu, ne samo nacrt. To je šire od partikularnih interesa’, poručila je Divjak za tportal.

Share This Article