Pale prve presude zbog nereda na splitskoj izvedbi Frljićeve predstave

Zbog zbivanja koja su potkraj travnja prethodila izvedbi Frljićeve predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ u Hrvatskom narodnom kazalištu, na splitskom Prekršajnom sudu izrečene su prve presude.

HSP-ovci Grgo Jelavić Mitrović i Gordan Šangut kažnjeni su s po 300 kuna, a plate li te iznose u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude, oni će biti manji za 100 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

‘Sudac Stipe Roso predložio je kaznu i mi smo na nju pristali, i to samo iz razloga što nismo željeli da se stvar rasteže i nabijaju troškovi. Policija je, inače, tražila da se svakog od nas kazni s po 1400 kuna”,  kazao nam je Jelavić Mitrović, inače tajnik splitsko-dalmatinskog HSP-a.

”Naš jedini grijeh je to što smo branili članak 349. Zakona o grbu, zastavi i himni. Mi smo svoj cilj postigli, a treba vidjeti sada hoće li se mijenjati zakonodavstvo koje omogućuje da se kažnjava nas koji smo štitili svetinje ove države, a ne one koji su ih ugrožavali”,  ističe Jelavić Mitrović.

Prijavljeno je ukupno 18 osoba, od čega je 13 članova HSP-a. Tereti ih se da su na naročito drzak način ugrožavali javni red.

”Prijava je puna faktičkih nedostataka. Kaže da smo mi sve to činili nakon sudjelovanja na prosvjedu ispred HNK, a mi tamo uopće nismo bili. Svjedoci su nam vaši kolege. Također se navodi da smo tada i kupili ulaznice, a mi smo to uredno učinili dan ranije. Pa onda da nas je izbacilo osiguranje kazališta, dok su svi vidjeli da je to učinila interventna policija, tzv. ornjače. Iako su sve snimile kamere, ima još takvih nelogičnosti”, kaže HSP-ovac, dodajući da je njegov jedini grijeh taj što je u kazalištu nosio natpis ‘Split ima svoju kulturu’.

Ne zna kada će preostalih 11 članova stranke biti pozvano na sud, ali očekuje da će postupiti jednako kao on i Šangut, odnosno prihvatiti kazne i neće ići u daljnji postupak, piše Slobodna Dalamcija.

Facebook Komentari