6.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Divjak nema informaciju da se premijer predomislio: Važnija mi je tehnologija od...

Divjak nema informaciju da se premijer predomislio: Važnija mi je tehnologija od ideologije

Nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak navečer predstavio kandidate za nove ministre, u petak ih je predstavio zastupnicima u Saboru, a nakon čega je uslijedila rasprava o dnevnom redu i žestoka paljba, ponajviše iz redova Mosta i Živog zida. Sabor bi o novim ministrima trebao glasovati oko 19 sati.

Na Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu tijekom predstavljanja nove ministrice Blaženke Divjak premijer Plenković je rekao da je ona nestranačka osoba iz kvote partnera HNS-a od koje se očekuje da nastavi proces kurikularne reforme.

“Moja očekivanja su visoka, očekujem suradnju”, rekao je Plenković.

“Osnovno i srednje obrazovanje je tema kurikularne reforme. Voljela bih da o toj temi raspravljamo na konstruktivan način bez traćenja vremena. Ne bih htjela da budemo taoci nedonošenja odluka”, kazala je Blaženka Divjak iznoseći viziju svoga rada u Ministarstvu obrazovanja, prenosi N1.

“Meni je važnija tehnologija nego ideologija”,dodala je.

Na Odboru za obrazovanje SDP-ovac Bojan Glavašević pitao je kandidatkinju za ministricu Blaženku Divjak je li istina, kao što je danas ranije objavio Hrast, da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme, i da ona u tom slučaju neće prihvatiti ministarsku poziciju.  Predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara kazao je da će Divjak odgovoriti na nakon što pitanje postave svi članovi Odbora koji žele.

Mirando Mrsić i Željko Jovanović upitali su Divjak hoće li smijeniti čelne ljude skupine za provođenje obrazovne reforme, a koje je postavio “ministar plagijator”, te hoće li podnijeti ostavku ako za godinu dana obrazovna reforma ne bude dala rezultate.  Divjak je dobila 18 pitanja od kojih se 9 preklapa, rezimirao je Krstulović Opara.

Moji razgovori s premijerom su išli u smislu depolitizacije obrazovanja, nisam dobila niti jednu informaciju od premijera da se takav stav i pravac napušta”, kazala je Divjak i dodala da nije utvrđivala autentičnost dokumenta koji je danas ranije objavio Hrast, a u kojem stoji da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu tima za provođenje kurikularne reforme.

Kada je u pitanju obrazovanje, kaže, konsenzus je moguć na centru: “Ali prije konsenzusa i centriranja se moramo usuglasiti oko toga na čemu ćemo izgrađivati naše kurikularne dokumete. Kada bismo pošteno odgovorili na ta pitanja, mislim da bi vi kao zastupnici u Saboru i ja došli do istoga, a to su poštivanje, poštenje i uključivost,i težiti tome da naša rasparava pomaže svakom učeniku ili studentu.”

Neću pristati na ucjene koje bi doše od bilo koje stranke, pa niti od stranke koja je mene predložila. Ucjene nikako, borba za fotelje nikako – već zajednički rad. Nadam se da ćete mi za to dati podršku”, poručila je Divjak.

 

 

Najnovije

Još iz rubrike