Beogradski tisak tvrdi da Sberbank blokira prodaju poduzeća Agrokora u Srbiji

Ruski Sberbank predao je nadležnim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu zahtjeve za zabranu prodaje imovine Frikoma i Dijamanta koji posluju u sastavu Agrokora, tvrdi u petak beogradski tisak, piše Poslovni dnevnik.

“U igri oko nove kreditne linije za Agrokor Rusi su, bar zasad, nadigrali hrvatsku državu. Ruski Sberbank je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnio zahtjev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta”, piše listPolitika, pozivajući se na “izvore upućene u pregovore”.

Navodi se kako je time izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak spriječen otuđiti ili financijski opteretiti ta dva poduzeća koja su dio Agrokorove imovine u Srbiji i da je onemogućeno njihovo stavljanje u zalog prilikom uzimanja novog kredita.

“Ante Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, založiti te dvije kompanije kao kolateral za krovni kredit Agrokora, već neće moći ni samostalno odlučivati o njihovoj prodaji”, piše Politika.

Dalje se navodi da je Privredni sud u Beogradu 7. lipnja donio rješenje o privremenoj mjeri kojom se Ledu, kao dijelu Agrokora, zabranjuje “otuđenje i opterećenje 100 posto udjela u Frikomu”. “Sberbank je na ovaj način osigurao da će mu hrvatski koncern vratiti kredit u iznosu od 100 milijuna eura, uz kamatu od 1,32 milijuna eura”, piše Politika.

Pritom podsjećaju da je Ledo bio solidarni dužnik za taj zajam, a ugovor o kreditu potpisan je 21. veljače ove godine, prije stupanja na snagu “lexa Agrokor” te tvrde da je Agencija za privredne registre u četvrtak već upisala mjeru privremenog opterećenja.

List navodi da je ruska banka Agrokoru dosad posudila više od milijarde eura i pišu da je nova kreditna potpora ponuđena pod teškim uvjetima te kako su Rusi inzistirali da svakim novim dolarom kredita osiguraju da će im Agrokor vratiti dva dolara starog.

“Ramljak na to nije pristao”, piše Politika. Pozivajući se na anonimne izvore tvrde da je Ramljak u jednom trenutku zaprijetio da će, ne odobre li pozajmicu, pod hipoteku staviti Frikom i Dijamant. Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, s ukupno oko 11.000 radnika, piše Poslovni dnevnik.

Reagirao i Agrokor

“Privremena mjera na raspolaganje dionicama Agrokorovih kompanija u Srbiji neće ni na koji način utjecati na realizaciju kredita. Ugovor je potpisan, a davanje zaloga na dionice kompanija u Srbiji nije niti bilo predviđeno sredstvo osiguranja jer to ne bi bilo u skladu sa zakonom. Agrokor pod izvanrednom upravom poštuje zakone u svim zemljama u kojima posluje”, poručili su iz Agrokora.

Facebook Komentari