Sjednica Vlade: Plenković nije rekao ni riječ o većini i suradnji s HNS-om

Danas u 10 sati održana je sjednica Vlade. Premijer se u svom uvodnom govoru nije osvrnuo na političku krizu koja potresa Hrvatsku.

Odmah na početku svog uvodnog obraćanja premijer Plenković se osvrnuo na lokalne izbore.

“Možemo svi zajedno biti zadovoljni sa završetkom procesa lokalnih izbora. Zahvaljujem i DIP-u i svima koji su sudjelovali u organizaciji, čestitam i svim izbornim pobjednicima. Siguran sam da ćemo u duhu partnerstva koji promoviramo od prvog dana Vlade nastaviti suradnju za boljitak Hrvatske.

Ponovit ću da ćemo nas susret sa svim županima držati u srpnju u Požegi na inicijativu požeško-slavonskog župana Tomaševića i na tom sastanku dogovorit ćemo jedan strukturirani rad između Vlade RH i naših župana, udruge gradova i udruge općina.

Želim se osvrnuti i u kontekstu regionalnog razvoja da je ministrica Žalac potpisali konačni dogovor s EU o sufinanciranju Pelješkog mosta. Možemo slobodno reći da otvaramo put da se do 2020., 2021. dovrši projekt spajanja južnog dijela Dubrovčko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske. Znamo koliko nam je to važan projekt.

Također sam izrazito zadovoljan da smo kroz EU fondove dobili bespovratna sredstva za poduzetništvo naših branitelja.

Na međunarodnom planu imamo nekoliko važnih događaja. Crna Gora je postala članica NATO-a. Mi smo naravn oto podržali i ratificirali, smatram oda je to dobro. U Makedoniji imamo novu Vladu nakon niza turbulencija.

Želim spomenuti i, nažalost, brojne terorističke napade koji se zbivaju diljem svijeta. Sve to nam govori kako su sigurnosne ugroze svijeta i Europe realnost, a ne samo hipotetska prijetnja. One zahtijevaju angažman svih institucija i cijele države. Dva su bitna dokumenta: raspravljat ćemo danaas o nacrtu prijedloga nacionalne sigurnosti i nacrtu prijedloga domovinske sigurnosti. To će osigurati učinkovitiju organizaciju i komunikaciju s partnerima. Zato bih prije svega čestitao Damiru Krstičeviću koji je vodio cijeli ovaj proces”, kazao je premijer u svom uvodnom govoru.

Barišić neraspoložen

Oko 9 ujutro u Vladu je stigao vidno neraspoložen ministar obrazovanja Pavo Barišić, čovjek koji bi – prihvati li Plenković HNS-ove uvjete – mogao ostati bez fotelje ministra. Nedugo potom stigao je i ministar Lovro Kuščević koji je kazao da ne mora biti ministar: ‘Imena nisu važna, važna je stabilnost Vlade’.

Inače, prijedlog strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti te nacrt prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita, ali i osnivanje Radne skupine za pripremu kandidature Republike Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove u RH, samo su neke od točaka na dnevnom redu otvorenog dijela redovite sjednice Vlade.

Prema prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti, Vlada bi imala obvezu jednom godišnje izvješćivati Hrvatski sabor o njezinoj provedbi, a njome se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, stvara partnerstvo za sigurnost sa širom društvenom zajednicom kao odgovor na ugroze i rizike s kojim je suočeno hrvatsko društvo.

Na dnevnom redu su i odluke o proglašenju strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to – „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Đakovo“, “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje“, „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Velike Gorice“ i „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara”.

Facebook Komentari