Pregovori HDZ-a i HNS-a: Vrdoljak bez riječi ušao u središnjicu stranke, Barišić vidno neraspoložen

hns.hr

Nakon što je HNS u srijedu navečer prelomio i odlučio ući u Vladu premijera Plenkovića, objavivši i imena ministara koji bi zaposjeli upražnjena Mostova mjesta, očekuje se Predsjedništvo HDZ-a. Zasjeda i Vlada, a sjednicu nastavlja i Sabor, prenosi N1.

10:05 “Ništa se s HNS-om neće dogoditi, to je stranka koja ovisi o tome da ima svoje ljude u javnim poduzećima, od toga egzistira. Podsjećam i da se premijer cijelo vrijeme poziva na kolegijalnost, a sada se odriče i Marića i Barišića jer daje njegovo ministarstvo HNS-u. Toliko o kolegijalnosti”, ustvrdio je Mostov Nikola Grmoja.

10:00 “Koliko je Agrokor uspješan nakon dva mjeseca izvanredne uprave? Pa već mu je četvrti put smanjen rejting u 6 mjeseci. Prodaja u hrvatskim trgovačkim lancima raste, a u Konzumu konstantno pada. Zbog ovog zakona štetu ćemo plaćati svi mi”, upozorio je SDP-ov Peđa Grbin.

9:56 Ivan Lovrinović je u ime Kluba Promijenio Hrvatsku rekao je da je danas zatražio od HNB-a analizu svih ulaganja koje su OMF-ovi imali u Agrokor.

9:54 “Vlada je pala na Agrokoru. Sve što je Vlada govorila da će se postići tim zakonom pokazalo se kao neistina”, ustvrdio je Branimir Bunjac u ime Kluba Živog zida i Snage.

9:40 Stjepan Čuraj, koji će u Saboru zamijeniti Vrdoljaka, u razgovoru za Novi dan rekao je da će poštivati sve odluke vodstva stranke..

9:36 U HNS je stigao i glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak i rekao samo da ”nije on za javne izjave”.

9:35  “Imena nisu važna,važna je Hrvatska i stabilnost Vlade, ne moram biti ministar”, kazao je novinarima pri dolasku na sjednicu Vlade ministar graditeljstva Lovro Kuščević, a rekao je da još nije razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

9:33 Sabor je očekivano započeo zahtjevima za desetominutnom stankom zbog aktualne političke situacije i Agrokora,a stanku su zatražili Branimir Bunjac iz Živog zida, Ivan Lovrinović iz Pokrenimo Hrvatsku te SDP-ov Peđa Grbin i Mostov Miro Bulj.

9:20 Političku trgovinu do koje će, izgledno je, doći između HDZ-a i HNS-a, komentirao je za N1 SDP-ov Gordan Maras.

9:09 Oko 10 sati očekuje se obraćanje Anke Mrak Taritaš.

9:02 U zgradu Vlade upravo je ušao, kako se čini – uskoro bivši ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, i to u – najblaže rečeno – prilično neraspoloženom izdanju, a novinarska pitanja je ignorirao.

9:00 Ivan Vrdoljak rekao je da će poslati pismo svim članovima stranke, a o obraćanju javnosti će ‘još razmisliti’, javlja naš reporter Antonio Zavada.

8:40 Ivan Vrdoljak došao je u HNS, kako je rekao, popuniti formulare za odlazak iz Sabora, a jučerašnji obrat na Središnjem odboru nije želio komentirati.

8:20 Hoće li se Plenković odreći Pave Barišića na mjestu ministra obrazovanja kako bi upraznio fotelju za HNS-ovce Blaženke Divjak moglo bi biti poznato već danas. Zanimljivo će biti vidjeti i kako će HNS surađivati sa Zdravkom Marićem čiji su odlazak podržali u Saboru.

8:15 Pregovori HNS-a i HDZ-a trebali bi početi danas oko podne, javlja naš Antonio Zavada. To je, međutim, neslužbena informacija, jer službenu nije moguće dobiti zbog šutnje s obje strane. Danas se očekuje i da će se javnosti danas obratiti i Anka Mrka Taritaš. ‘Imamo neslužbene informacije i da bi se pred HNS-om danas mogli okupiti nezadovoljni članovi kako bi zapalili svijeću’, javlja naš reporter.

8:00 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zove “odmetnute” HNS-ovce u klub SDP-a u Saboru. Naime, četvoro saborskih zastupnika HNS-a, točnije Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh, Nada Turina-Đurić i Anka Mrak Taritaš, protive se odluci svoje stranke o spašavanju Plenkovićeve vlade.

7:30 Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u srijedu da će HNS u novoj Vladi biti zastupljen proporcionalno broju glasova koji će u Saboru donijeti za podršku toj Vladi. “Platforma za pregovore s HNS-om je data. Moramo biti svjesni da oni u tu koaliciju unose miraz – da li devet, da li osam, da li sedam, da li šest ili pet zastupnika i proporcionalno tome će imati zastupljenost.”

Facebook Komentari