Nova kadrovska križaljka: Ovo su HNS-ovci koji žele u Plenkovićevu Vladu, neki HDZ-ovci mijenjaju fotelje

Platforma na kojoj će se temeljiti koalicija HNS-a i HDZ-a još nije poznata, no čini se da je u nekim segmentima uvelike drukčija od one koju je dogovarao Ivan Vrdoljak.

HNS bi tako trebao preuzeti mjesto potpredsjednika Vlade na koje bi zasjeo trenutačni v.d. predsjednika stranke Predrag Štromar, te još tri ministarstva. Štromar bi preuzeo i ministarstvo graditeljstva te bi zajedno s Rankom Marijanom, inače sucem Vrhovnog suda, koji bi bio ministar pravosuđa, proveo projekt konačnog spajanja gruntovnice i katastra.

HNS-ovci bi i dalje provodili kurikularnu reformu, no Boris Jokić im više nije uvjet već će razriješene ruke po pitanju izbora voditelja reforme dati Blaženki Divjak, profesorici na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, koja bi trebala zasjesti u fotelju ministrice obrazovanja, piše Jutarnji list.

U najnovim kadrovskim križaljkama, o kojima piše i Večernji list, HDZ-ovac Lovro Kuščević “preselio” bi se iz fotelje u Ministarstvu graditeljstva u onu nakon Kovačića upražnjenu u Ministrastvu uprave.
Također se pojavila informacija kako će ministar rada, HDZ-ov Tomislav Ćorić, sada zasjesti u fotelju ministra zaštite okoliša i energetike, dok bi na njegovo mjesto mogla doći sadašnja državna tajnica u Ministasrtvu rada Katarina Ivanković Knežević.

Popunit će se i mjesto ministra unutarnjih poslova, ali na njemu se vjerojatno neće naći Robert Koapl, kako se o tome dosad pisalo u medijima, već na njega konkuriraju dva kandidata iz HDZ-a.
Predsjedništvo HDZ-a danas se ponovno sastaje i trebalo bi potvrditi pregovarački okvir s HNS-om. U HDZ-u procjenjuju da bi se tijekom vikenda napisao koalicijski sporazum, a da bi se o novim ministrima glasovalo iduće srijede.

Nova većina, izjavio je za Večernjak izvor iz HDZ-a, trebala bi imati 78 do 79 ruku, jer u HDZ-u ne računaju da će dio većine koja je izglasala Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora biti Zlatko Hasanbegović, bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, kao ni Marin Škibola iz Živog zida. No zato računaju na Silvana Hrelju, šefa HSU-a koji je u KlubuHNS-a, nezavisnog Željka Glasnovića te ostale zastupnike iz te minimalne većine. HNS u novu HDZ-ovu većinu donosi pet zastupnika jer je četvero HNS-ovaca protiv Vlade s HDZ-om.

Facebook Komentari