Brkić poručio HNS-ovcima: HDZ ne pristaje na ucjene

IzvoR: Dražen Prša

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u srijedu da će HNS u novoj Vladi biti zastupljen proporcionalno broju glasova koji će u Saboru donijeti za podršku toj Vladi. Šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je pak odluku HNS-a o koaliciji s HDZ-om nazvao klasičnom prevarom birača.

“Platforma za pregovore s HNS-om je data. Moramo biti svjesni da oni u tu koaliciju unose miraz – da li devet, da li osam, da li sedam, da li šest ili pet zastupnika i proporcionalno tome će imati zastupljenost. Jer, koliko ste suvlasnik u nekom odnosu, toliko proporcionalno imate i zastupljenost u upravi”, rekao je Brkić u emisiji Otvoreno HTV-a.

“Pustimo da pregovarački timovi to odrade”, dodao je, prenosi N1.

Na spomen HNS-ova uvjeta prema kojemu njima sudjelovanje Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića u rekonfiguriranoj većini nipošto ne bi bilo prihvatljivo, Brkić je rekao kako u partnerskom odnosu nema uvjetovanja ni ucjena.

Središnji odbor HNS-a donio je u srijedu navečer odluku da se ide u koaliciju s HDZ-om, pri čemu je v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar kazao da će HNS tražiti tri ministarstva – pravosuđa, znanosti i obrazovanja te graditeljstva i jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

HNS ima devet saborskih zasupnika, ali je četvero od njih, koji se protive koaliciji HNS-a i HDZ-a, već najavilo ili dalo naslutiti da neće podržati Plenkovićevu Vladu. To su Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh.

Brkić je u Otvorenom također rekao kako bi stranački gledano HDZ-u u ovom trenutku najviše odgovarali izbori.

“Ali ako ćemo gledati interes države te nacionalnu i političku stabilnost i nastavak gospodarskih trendova i reformi, onda moramo zatomiti uskostranačke osobne interese, moramo razmišljati odgovorno i ponuditi suradnju svima onima koji na toj platformi žele nastaviti rad za opće dobro”, rekao je Brkić.

Dodao je da je u tom smislu, osim HNS-u, HDZ ponudio suradnju i HSS-u, ali da su oni odlučili potpisati sporazum sa SDP-om.

Šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je kako je SDP 2016. s HNS-om sklopio sporazum o zajedničkom izlasku na izbore gdje se u jednom članku tog sporazuma stranke obvezuju da neće koalirati s HDZ-om.

Što se tiče poliitičkog konteksta, kaže Bauk, radi se o klasičnoj prevari birača – kada ste izabrani na listi SDP-a i onda idete u koaliciju s HDZ-om.

Bauk kaže da to nije prvi put viđeno u Hrvatskoj na lokalnoj razini, ali je prvi put viđeno u Hrvatskoj na nacionalnoj razini.

Bauk je svim članovima HNS-a koji se srame zbog odluke njihovog vodstva da su im vrata SDP-a otvorena.

Facebook Komentari