Anka Mrak Taritaš: Ostajem dosljedna, moj put u HNS-u je završen

Ad

Anka Mrak Taritaš obratila se javnosti i najavila kako izlazi iz HNS-a i kazala kako ostaje dosljedna. 

”Jučer sam zatvorila vrata HNS-u. Moj put u HNS-u je završen!”, kaže Anka Mrak Taritaš.

”Lokalni izbori su završili u nedjelju, a danas je četvrtak. Probajte shvatiti što se sve događalo ovoga tjedna. Ja sam sinoć izlazeći sa Središnjeg odbora HNS-a zatvorila vrata za sobom i zatvorila vrata u HNS-u. Ja ću kada dođu ministri glasovati protiv i samim time prestaje moje članstvo u HNS-u što sam cijelo vrijeme i govorila. Odradila sam do sada, usta moja hvalite me, najviše. Bila sam dobra ministrica, čak i odlična. Uspjela sam preferencijalnim načinom dobiti dva saborska mandata i HNS-u povećala broj zastupnika u Saboru”, poručila je Taritaš.

Istaknula je kako su u Zagrebu izbori  bili teški te kako joj je 131 tisuća  sugrađanki i sugrađana dalo podršku.

”Jučer je završio moj put u HNS-u, ali u životu postoji nešto što je u životu jako važno. Postoji ime i prezime, postoji obraz i postoji da mogu sutra popiti kavu i ne osjećati se loše. Ja sam bila dosljedna i takva ću biti i ubuduće. Tri četvrtine ljudi je jučer reklo na Središnjem odboru da žele s HDZ-om. Možda je to dobro, ali ja se u tome ne vidim. Zašto treba biti dobro ono što ja mislim?”, kaže Anka Mrak-Taritaš.

Postavljeno joj je i pitanje je li znala za pregovore s HDZ-om.

“Ja nisam sudjelovala u nikakvim pregovorima i nisam za nikakve pregovore znala do ponedjeljka.”

Na pitanje hoće li osnovati klub s Vesnom Pusić i Goranom Beusom Richembergom, Mrak Taritaš je odgovorila kako je ‘ta priča završila sinoć u 21’. Zamolila je da joj se dopusti predah.

Na moguće uključenje u SDP, Taritaš je rekla kako ne treba nitko nikoga zvati već je potrebno hladne glave razmišljati.

”Svi sada govore da HNS nije vjerodostojan. Neka svatko odgovara za svoje postupke. Ja sam dosljedna. Na izbore želim da ide što više ljudi, a na ovaj način je poslana kriva poruka ljudima.”, kaže Anka Mrak-Taritaš.

Poručila je kako ostaje u Saboru.

“Moj saborski mandat je tu i ostajem u Saboru, osvojila sam ga s nešto manje od 20 tisuća glasova. Bit ću nezavisna zastupnica, a morate me pustiti da prespavam.”

“Nisam ljuta niti razočarana već tužna”, kaže za kraj Anka Mrak-Taritaš.

 

Podsjetimo, Središnji odbor HNS-a u srijedu navečer, nakon višesatne sjednice, donio je odluku suprotnu svome Predsjedništva, te je većina članova odbora podržala mogućnost koaliranja s HDZ-om, a HNS će tražiti tri ministarstva – pravosuđa, znanosti i obrazovanja, te graditeljstva, potvrdio je novinarima obnašatelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar.

Od 107 prisutnih članova HNS-ovog Središnjeg odbora za tu odluku glasovalo je 78, dok je 20 članova bilo protiv, a devet je bilo suzdržano.

“Otvoren je put za razgovore s HDZ-om, no to ne znači da će ishod biti pozitivan i to još ne znači koaliciju. Trebamo se dogovoriti”, izjavio je Štromar  novinarima nakon sjednice.

HNS će tražiti tri ministarstva, a za ministricu znanosti i obrazovanja predložit će Blaženku Divjak, za ministra pravosuđa Ranka Marijana, a za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, a uvjet im je i provedba kurikularne reforme.

Koaliciji s HDZ-om protivi se četvero HNS-ovih zastupnika – Anka Mrak Tritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh.

No, Štromar je rekao kako je siguran da će imati dovoljno HNS-ovih saborskih zastupnika da se oformi novu vladu ako se s HDZ-om postigne dogovor na temelju HNS-ove platforme.

Odbacio je novinarske opaske i tvrdnje o izdaji HNS-ovih birača.

“Ni ja ni središnji odbor nismo izdali naše birače. Želimo dobro Hrvatskoj, želimo ići naprijed i imati otvoreno, kvalitetno društvo u Hrvatskoj”, naglasio je.

Facebook Komentari