PRIJENOS Jovanović: Pokažite nam brojke, imate li 76 ruku? Ako nemate, idemo na izbore

Nakon više od mjesec dana stanke Sabor je danas nastaviti s radom. Na rasporedu je nova sjednica koja bi trebala trajati sve do sredine ljeta, a na dnevnom redu Sabora danas je aktualno prijepodne. U Sabor je stigao i premijer.

Na ovoj bi sjednici, prema prijašnjim najavama, premijer Andrej Plenković trebao predstaviti četiri nova ministra – unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave, zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje i time potvrditi da ima većinu u parlamentu. No pitanje je hoće li do toga doći nakon jučerašnje turbulentne sjednice Predsjedništva HNS-a na kojoj je ta stranka odbila koalirati s HDZ-om zbog čega je i Ivan Vrdoljak podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Ne uspije li premijer dokazati da ima većinu prilikom izglasavanja povjerenja ministrima, Hrvatskoj najvjerojatnije slijede novi izbori.

Premijeru se obratio Vlaho Orepić: U ovom trenutku političke nestabilnosti, kad nemate većinu, želim vas pitati sljedeće. Mi smo dugo bez ministra unutarnjih poslova, državnom tajniku je sigurno teško raditi podsao, znam to jer znam obim posla. Da li je gosp Plenkoviću neodgovorno s vaše strane da jedan tako važan resor na taj način držati obezglavljeno to ministarstvo.

Uzvraća premijer: ‘A je li neodgovorno biti protiv svog kolege ministra (Zdravka Marića, op.a.)? Znate kako se to zove? To je politička presuda bez saslušanja. To se nikad nije dogodilo u hrvatskoj političkoj povijesti. To je pitanje lojalnosti. Sjedili ste pored kolege godinu i pol dana. Vi meni kažete da sam prouzročio nestabilnost?!’, kazao je Plenković spustivši mu i loše rezultate na lokalnim izborima. ‘Ministarstvo funkcionira normalno po svim pitanjima… A ako je netko stvorio stabilnost u ovoj zemlji, onda sam to ja’.

Replicirao Orepić: ‘Uzurpirali ste vlast Sabora. Uzeli smo si ulogu mandatara na neki način da birate kad će biti izbori. A sad je upitan vaš mandat zbog nepostojanja većine’.

Jeste li spremni staviti izvan snage Lex Agrokor zbog mogućih tužbi protiv Hrvatske – upitao je zastupnik Lovrinović premijera Plenkovića. On mu je odgovorio da je cilj Vlade osigurati da Agrokor posluje nakon restrukturiranja.

– Inzistirali smo to da dugovi komapnije ne mogu biti dugovi države – kazao je Plenković. Lovrinović je kazao da su trenutno izgledne tužbe protiv Hrvatske zbog čega bi se mogao povećati javni dug Hrvatske. 10.19 – Hvala predsjedniče Sabora bez većine. Ovo je farsa, govorimo o Vladi bez četiri ministra i većine – kazao je Mostovac Miro Bulj te je pozvao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da mu je da stanku, no tome nije udovoljeno.

– Sudjelujemo u farsi. Četiri ministra nisu imenovana dva mjeseca. Premijer obmanjuje se i laže javnost da ima većine, a većine nema. Premijer bez većine mora reći tko su ministri – rekao je Bulj. Jandroković mu je kazao da postoji Zakon o Vladi koji kaže da se ministri predlaže na prvoj narednoj sjednici Sabora.

Ministar Tomislav Tolušić je odgovorio zastupniku IDS-a Borisu Miletiću u vezi poticaja za maslinare. – Maslinari nisu izbačeni ni iz čega. Uspjeli smo ostaviti i poticaje koje su imali po litri ulja – rekao je Tolušić.

Jovanović je replicirao premijeru: Pokažite nam brojke, imate li 76 ruku? Ako nemate, idemo na izbore’, kazao je SDP-ovac.

SDP-ov Željko Jovanović u Saboru je postavio pitanje premijeru Plenkoviću. Jovanovića je zanimalo stanje u obrazovanju i “prepisivaču” Barišiću. “Hrvatskoj je potrebna kulikularna, a ne klerikalna reforma. Kada ćete otpustiti Barišića i kako ste odabrali. I pitanje svih pitanja koliko ruku podržava rad Vaše Vlade?”

Odgovorio mu je premijer: “Što se tiče većine, predsjednik Sabora je izabran sa 76 ruku. Mislim da smo o brojevima rekli sve. U hrvatskom društvu postoje otvoreni i uključivi i oni isključivi. Vi se gospodine Jovanoviću ubrajate u one druge. Za razliku od Vas, moja Vlada, moje stručno povjerenstvo ima 11 članova, tamo su bili ljudi iz različitih stranaka, znanstvenici…”, odgovorio je premijer.

Facebook Komentari