Kovač: HNS-u se nikako ne smije dati primat u obrazovanju

Peđa Grbin ponovno je u srijedu u Saboru komentirao arbitražni spor sa Slovenijom, optuživši Vladu da nije poduzela sve potrebne mjere kako bi se taj postupak poništio. Njegove izjave za N1 televiziju komentirao je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

“Sve što je moralo biti napravljeno je napravljeno. Ne želim vjerovati da kolege iz SDP-a svojom nesmotrenošću imaju namjeru stati na argumentaciju slovenske strane. Ne želim vjerovati da žele pomoći Sloveniji koja inzistira na arbitraži. U ovom slučaju nema strančarenja, sitnih političkih poena”, rekao je Kovač.

Bivši je ministar optužio Grbina da manipulativno tumači povelje UN-a te da je on kao ministar slovenskoj strani ponudio i bilateralne pregovore i rješavanje spora pred međunarodnim sudovima, ali da Slovenci to nisu htjeli prihvatiti.

“Ovakvom argumentacijom Grbin pomaže slovenskoj strani, ali ni s tim im neće pomoći. Čak i da dođe do presude nemoguće je da se ona implementira. Odgovorno tvrdim da je Hrvatska napravila sve. Čudim se Grbinu da kao pravnik povlači ovakve teze. To je sve skupa velika glupost.

Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje, puno smo povezani. Njih oko milijun ljetuje u Hrvatskoj. Mi smo prijateljske zemlje, prijateljski narodi. Treba samo biti profesionalac i pustiti stručnjacima da se bave problemima. A što se tiče arbitraže, ona ne postoji.”, tvrdi Kovač.

Danas se održava i izvanredna sjednica Predsjedništva HDZ-a, a Središnji odbor HNS-a mogao bi donijeti odluku da HNS ipak uđe u vladujuću koaliciju. Bi li Kovač mogao surađivati s njima?

“Prepusitmo sada procesu koji je u tijeku da bude okončan. Osobno sam optimist. Ne vjerujem da naši građani žele izbore, očekuju da budemo odgovorni, nađemo rješenje. Mi smo pokazali jučer da smo odgovorni, očekujemo da kolege iz drugih strana isto budu odgovorni. Kade je riječ o HNS-u ja sam jasno rekao koji je moj stav – ako postoji segment u kojemu ne bi HNS-u trebalo dati primat, to je sigurno obrazovanje”, istaknuo je Kovač.

Facebook Komentari