Još jedan partner za preslagivanje, Stazić Plenkoviću: Ubojicama djece u Ahmićima dat ćete veće mirovine

SDP-ov zastupnik pitao je Nenada Stazića koliko će koštati njegova “politička trgovina” sa Željkom Glasnovićem, kojemu je obećao da će isplatiti zaostale mirovine pripadnicima HVO-a.

“Nastojite okupiti većinu, to je legalno, to je legitimno. Zasad vam ne ide, vjerojatno zbog toga što nitko neće s vama. Nudite ministarstva i fotelje. To je legalno i legitimno i uklapa se u koncept trgovačke politike koja vam je bliska. Ali i za jednu ruku u Saboru nudite novac. Ne svoj, ne čak ni HDZ-a, nego državni, novac poreznih obveznika, novac svih nas. Tim novcem želite isplatiti mirovine HVO-a. Koliko će ih biti, nitko ne zna. Vjerojatno će taj broj, kada se mirovine počnu isplaćivati, narasti do neslućenih razmjera. Ovdje nisu radili ni dana, nisu uplaćivali u mirovinski fond, nisu plaćali poreze, ali mirovinu će dobivati. Umirovljenici koji su radili 40 godina i dalje će kopati po kontejnerima, a pripadnici HVO-a to neće morati, oni će dobivati mirovine. Koliko ćete uzeti umirovljenicima da biste platili tu jednu jedinu ruku”, uputio je svoje pitanje na aktualcu Stazić.

Plenković mu je odgovorio da se ne radi o kupovini, već samo o poštivanju ranije potpisanih ugovora.

“Cijenim interes za provedbu međudržavnih ugovora. Pripadnici HVO-a sudjelovali su u obrambenom ratu. Možemo im biti zahvalni za “čuvanje leđa”. Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum koji je na snazi te postoje određena obveza i dugovanja. Njih ima 6815. Odluka o isplati zaostalih mirovina donijela je Vlada prije mene, a ono što smo mi učinili nema nikakve veze sa situacijom nakon 25. travnja, nego ranijim odlukama i pripremama koji je napravio Zavod za mirovinsko osiguranje. Mi ćemo te obveze sukladno paktu ispuniti i to u dobroj vjeri jer smatramo da je to dobro.

Kada koristite riječ politička trgovina, htio bih malo demistificirati aluzije koje vi i kolege želite imputirati u javnost kao da dogovori između stranaka nakon izboru u sustavu kakav je naš, gdje je nezamislivo da netko sam dobije 76 zastupnika. Praksa pokazuje da teško netko može doći do 76 ruku isključivo na temelju volje birača. Da li su po vašem mišljenju svi razgovori nakon izbora uključujući i razgovore koalicije i koje je vaša stranka vodila predmet političke trgovine. Ja mislim da nisu”, odgovorio je Plenković.

Stazić mu je replicirao da ne misli da su svi razgovori politička trgovina te se još jednom osvrnuo da mirovine pripadnicima HVO-a.

“Oni koji su ubijali djecu u Ahmićima imat će nešto veće mirovine. Možda je red da ubojice djece adekvatno platite tom mirovinom. Takva je Vaša praksa”, rekao je Stazić.

Facebook Komentari