Burni Središnji odbor HNS-a, moguć puč i svrgavanje Predsjedništva, većina za koaliciju s HDZ-om

Iako je jučer nakon Predsjedništva HNS-a izgledalo da neće biti ništa od njihovog ulaska u Vladu s HDZ-om ipak je moguć preokret. Naime, HNS-ov saborski zastupnik Milorad Batinić rekao je da odluka predsjedništva o nesuradnji HDZ-om nije konačna već je donosi Središnji odbor koji zasjeda danas od 17 sati. Kako sada stvari stoje, Središnji odbor HNS-a je za koaliciju s HDZ-om.

Ja sam bila protiv, ostala sam u manjini. Vjerojatno statutarno ću biti isključena jer neću podržati ovu Vladu u Saboru”, izjavila je Vesna Pusić nakon Središnjeg odbora HNS-a.

Na sjednicu Središnjeg odbora stiglo ih je 107 od 132. Rasprava o rezultatima lokalnih izbora, a što je bila prva točka dnevnog reda, trajala je tek 25 minuta.

Iz dvorane se nekoliko puta prolomio pljesak. Najjači pljesak je dobio Ivan Vrdoljak nakon što je priopćio razloge ostavke, javlja N1.

HRT je javio da je većina iz HNS-ovog Središnjeg odbora za koaliciju s HDZ-om i da stranci prijeti svojevrsni puč, ako se na kraju i donese takva odluka, jer se time ruši sinoćnja odluka Predsjedništva HNS-a o nekoaliranju sa HDZ-om.

Izvori Hrvatske danas ne negiraju takav scenarij, jedan misli da je u Sheratonu na sjednici većina članova za koaliciju s HDZ-om, a drugi je rezerviraniji i smatra da treba još pričekati.

Klijentelisti i korupcija u Hrvatskoj uvijek na kraju pobijede, nisam vjerovala da će tako biti u HNS-u, izjavila je za Jutarnji zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić, koja se protivi suradnji svoje stranke s HDZ-om.

Inače, iza 19 sati Središnji odbor HNS-a krenuo je s pojedinačnom raspravom o mogućoj koaliciji s HDZ-om.

Za ‘zeleno svjetlo’ suradnji s HDZ-om treba 54 glasa. Budući da samo varaždinska organizacija ima 40-ak članova, a oni su se prije dva dana pozitivno izjasnili o paktu sa HDZ-om, dosta je izgledno bilo da bi uz pomoć ljudi iz slavonskih ogranaka i onih sa sjevera Hrvatske na kraju mogli prevladati.

Nakon što je Srećko Ferenčak reizabran za glavnog tajnika, Ivan Vrdoljak pročitao je tekst svoje ostavke na čelu stranke i na mjestu u Saboru, što je popraćeno burnim pljeskom. Zatim je krenula rasprava o ključnoj točci, koja još uvijek traje..

HNS-ovac Goran Beus Richembergh, koji se nalazio na sjednici Središnjeg odbora stranke, na Facebooku je napisao zanimljiv status.

U prvom poluvremenu pobijedilo je poštenje i zdrav razum. U drugome je nasrtaj klijentelizma i političke korupcije mnogo jači. Plenkovićeva hidra pustila je pipke mnogo dublje nego što sam vjerovao. Ali kako god bilo, čist obraz i uzdignuta glava vrijede više od ministarskih i drugih sinekura pored tople peći velikog gazde”, objavio je Goran Beus Richembergh.

Ulazeći na sjednicu Predsjedništva HNS-a Matija Posavec nije želio otkrivati detalje. “Ne znam ja što HDZ nudi. Mi ćemo danas analizirati rezultate lokalnih izbora i govoriti o aktualnoj političkoj situaciji, čuvati jedinstvo stranke i donijeti razumnu odluku.” “Svatko ima svoju glavu kojom može razmišljati, a koji će biti konačni ishod – je to ne znam”, dodao je.

Na pitanje što bi to značila razuma odluka, odgovorio je: “Razuma odluka je ona koja će sačuvati jedinstvo stranke, a koju će donijeti većina.”

‘Središnji odbor će, nadam se, prihvatiti stav Predsjedništva i da ćemo se danas definitivno otkloniti od pokušaja da nas se kompromitira, posvadi i razdvoji. To je režija Plenkovićevog HDZ-a i to je dokaz da s njima nemamo što raditi. Čuo sam iz druge ruke da ima pritisaka na članove Središnjeg odbora da se ipak odluči da HNS surađuje s HDZ-om. Ako većina tako odluči tako će se postupati, ali bez nas koji se s tim ne slažemo’, kazao je Goran Beus Richembergh uoči sjednice Središnjeg odbora.

‘Ja sam u mirovini i nemam više tome što dodati’, kazao je Ivan Vrdoljak prilikom dolaska na sjednicu Središnjeg odbora.

Facebook Komentari