U Splitu pregledani listići, nekome 110 sumnjivih, nekome 1000, Spužva Bob solidno prošao

Pregledali smo sve listiće, jedan po jedan, utvrdili smo da ima 110 listića koji su sporni, što je 2 posto od ukupnog broja. Zapečatili smo ih, dostavit ćemo Županijskom izbornom povjerenstvu koji će odlučivati – rekao je Goran Čolak, predsjednik splitskog Gradskog izbornog povjerenstva nakon prebrojavanja svih 5400 nevažećih listića, što je zatražio Željko Kerum, javlja Večernji list.

Istodobno, Davor Grčić Gaga, predstavnik HGS-a kaže kako su popisali čak 1000 listića koji su po njima sporni i sudski će zatražiti njihovo grafološko vještačenje. Riječ je o onim listićima na kojima su zaokružena oba kandidata za koje Kerum sumnja da su namjerno poništeni. Grafolog bi trebao utvrditi da li su oba kandidata zaokružena istom olovkom. Čolak kaže da tih tisuću listića GIP-u nisu sporni.

– Uvijek toga ima i bit će. Županijsko izborno povjerenstvo naše izvješće će dobiti sutra i mora odlučiti u roku od 48 sati – rekao je Čolak. Popisali serijske brojeve Tristotinjak sumnjivih listića već smo pronašli, pregledano je oko četvrtine i očekujem da će ih do kraja biti još tri puta više! – rekao je Davor Grčić, predstavnik Željka Keruma na prebrojavanju nevažećih 5400 listića u Splitu.

HGS sumnjivim drži listiće na kojima su zaokružena oba kandidata. Popisali su njihove serijske brojeve, vidjet će koliko će ih biti do kraja prebrojavanja, a Željko Kerum će odlučiti o daljnjim koracima. Vrlo vjerojatno će tražiti grafološko vještačenje kako bi se utvrdilo jesu li kandidati zaokruženi istom olovkom, a obavilo bi se, po najavama iz HGS-a, najvjerojatnije u Sloveniji.

Tomislav Prljević, koji nadgleda brojanje uime HDZ-a, kaže da je negdje oštećen Andro Krstulović Opara, a negdje Kerum.

– Ako ćemo gledati po sadašnjoj dinamici na kraju možda Andro bude imao koji glas više. Napominjem opet da to ne znači da su birački odbori loše radili svoj posao nego su zauzeli stav da svaki prekrižen ili napisan listić nije važeći – rekao je Prljević, a na pitanje o 300 listića o kojima je govorio Grčić rekao je:

– To je njegovo mišljenje, ne postoji 300 listića, vjerujte mi, više od pola je u korist Andre. Ako će Kerum platiti grafološko vještačenje neka to odradi, samo ne znamo što će ustanoviti jer listići generalno na koje sumnja su nevažeći – poručio je Prljević.

Davor Grčić Gaga, predstavnik HGS-a i Kerumov kandidat za dogradonačelnika, došao je na brojanje uz svih 10 članova GIP-a. Među nevažećim listićima najviše je onih s uvredljivim porukama kandidatima, agitiranja za treću opciju, a Grčić kaže da je Spužva Bob dobio više glasova od Ive Baldasara.

– Nismo došli prebrojavati ima li tih 5400 listića nego da vidimo po kojem kriteriju su završili u toj kategoriji, odnosno ima li makinacija i mogu li se smatrati važećim. Želimo da se oni listići, na kojima su zaokružena oba kandidata, grafološki provjere da se ustanovi je li to napravljeno istom olovkom – izjavio je Grčić.

Goran Čolak, predsjednik GIP-a, objasnio je kako izbori ne bi bili valjani kada bi se utvrdilo da je upitno više od 1089 listića, koliko je glasova više dobio Andro Krstulović Opara.

– Pregledat ćemo nevažeće listiće i vidjeti je li prigovor opravdan. Izbori bi se ponovili ako se utvrdi nepravilnost koja može utjecati na rezultate izbora, a to će procijeniti članovi povjerenstva – rekao je Čolak.

Zakon utvrđuje da je nevažeći onaj listić na kojem se ne može utvrditi nesumnjiva volja birača. Čolak nije znao procijeniti koliko će brojanje trajati, a izvještaj će poslati Županijskom izbornom povjerenstvu.

Facebook Komentari