Predsjedništvo HDZ-a oko preslagivanja s HNS-om Plenkoviću dalo stopostotnu potporu

U 15 sati sastalo se Predsjedništvo HDZ-a koje je analiziralo rezultate nedjeljnih lokalnih izbora, a jedna od tema je i moguća suradnja s HNS-om.

Andrej Plenković, premijer i šef HDZ-a, potvrdio je nakon sjednice Predsjedništva se razgovaralo i o mogućoj suradnji s HNS-om: “Sto posto podrška, ” rekao je Plenković.

Ranije je potvrdio je da u vezi raspleta priče oko parlamentarne većine postoji više opcija.

Na pitanje je li mu stranačko Predsjedništvo odobrilo pregovore s HNS-om Plenković je rekao kako su to davno zaključili, te da je još 27. travnja dobio ovlasti, ali ionako ima ovlasti razgovarati s parlamentarnim strankama.

Upitan ima li četiri nova ministra Plenković je odgovorio – “ima ih koliko hoćete”.

Pričekajmo sutrašnji dan!”, poručio je.

“Apsolutno sam za koaliciju s HNS-om. Bez obzira na ideologiju, imaju stručnjake”, kazao je Božidar Kalmeta.

Darko Milinović nije za bezuvjetnu suradnju.

“Ako se to pokaže dobrim za Hrvatsku, bit ću za”, kazao je Milinović.

Danas, podsjetimo, zasjeda i Predsjedništvo HNS-a. Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak izložit će članovima Predsjedništva Plenkovićevu ponudu. Neslužbeno se nagađa da Vrdoljak i u Predsjedništvu i u Središnjem odboru već ima većinu za “preslaganje” te da će HNS najvjerojatnije podržati ulazak u Vladu. Neslužbena je to informacija koja dolazi iz krugova bliskih šefu stranke.

Sjednica Predsjedništva HNS-a počela je u 15 sati, a izjave za medije slijede nakon toga. Ovo bi mogla biti presudna sjednica na kojoj će se odlučiti hoćemo li ponovno na parlamentarne izbore, ili će HNS ući u Plenkovićevu Vladu. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti hoće li Ivan Vrdoljak uspjeti skupiti većinu u predsjedništvu koja će podržati koaliciju HDZ-a i HNS-a, ili si je ovom akcijom zapečatio političku sudbinu. Danas se održava sjednica Predsjedništva HNS-a, a sutra sjednica Središnjeg odbora.

– Moguću suradnju s Plenkovićem prije Predsjedništva komentirao je Andro Vlahušić, piše N1.

– Danas odlučujemo jesmo li politička stranka ili trgovačko društvo, kazao je Vlahušić. Vesna Pusić je ponovila da je protiv suradnje: “Već sam rekla da sam protiv koalicije.” Također, i Anka Mrak Taritaš je protiv koalicije.

No, u medijima se kalkulira o ponudama koje su na stolu još od 27. travnja, kada su započeli razgovori s HDZ-om.

Vrdoljaku bi, zapravo, trebalo pripasti ministarstvo u kojem će biti i energetika, no spominju se i opcije s ministarstvom graditeljstva, koje bi bilo ponuđeno Anki Mrak Taritaš, a alternativno Predragu Štromaru, koji je izgubio utrku za varaždinskog župana od Radimira Čačića. Spominje se i ministarstvo pravosuđa, koje bi preuzeo Ranko Marijan, sudac blizak HNS-u.

U svim kombinacijama koje su procurile u javnost jedino što HDZ želi za sebe je MUP.

U HDZ-u su ukalkulirali sve opcije i Plenković ima legitimitet za pregovore s HNS-om, te to i nije neka tajna, no u HNS-u će bitka biti puno zanimljivija, zbog tri ili četiri osobe koje su, barem javno, protiv koalicije s HDZ-om.

Facebook Komentari