Posavec (HNS): Na snazi je odluka da nema preslagivanja i to se poštuje

Ad

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je međimurski župan i član Predsjedništva HNS-a Matija Posavec.

Postoje informacije da je polovica članova Predsjeništva HNS-a dalo podršku Vrdoljaku za razgovore s HDZ-om, a da polovica polovica to osuđuje.

Nije tome baš tako. Bilo je vrijeme izbora. U nedjelju su konačno završili izbori i svaka opcija i političar koji je sudjelovao mora raditi analizu. To činimo i mi. Uz analizu raspravljamo i o svemu što je aktualno. Svatko će imati priliku iznijeti svoj stav. Dogovorit ćemo se i spriječiti raskol unutar HNS-a jer to nije potrebno ni nama, ni građanima ni političkoj sceni.

Jeste li zadovljni rezultatima izbora?

Ambivalentan je. Možemo i ne moramo biti zadovoljni. Osvojilil smo 520 vijećnika. Usporedimo li rezultate s parlamentarnim izborima to je taj neki rejting od 7 posto. Fenomenalan rezultat dogodio se u Zagrebu. Treba čestitati cijeloj ekipi na čelu s Mrak-Taritaš. Dubrovnik – imali smo cijelu situaciju s lex Vlahušićem. Imali smo novog kandidata i već u startu je HNS-ov kandidat došao u drugi krug i dobio respektabilan broj glasova.

Što se dogodilo u Varaždinu?

Očito želja za promjenama. Nije samo pitanje županije nego i grada. Tamo su bila dva kruga izbora. HNS koji ima glavno uporište u Varaždinskoj županiji… Načelnici su osvojili mandate u prvom krugu pa je zato u drugom krugu manja izlaznost.

Vi ste surađivali s Reformistima, a Čačić vas je pokosio Varaždinskoj županiji.

Lokalni izbori nisu za ideološke i nacionalne teme nego se biraju ljudi koji svakodnevno moraju komunicirati s građanima. Pitanje je kakve ćemo škole imati, domove zdravlja… Ja sam prije imao mandat župana i nikada nisam ideologije stavljao u prvi plan nego rad s ljudima.

Imali ste u Zagrebu Mrak-Taritaš koja je ugrozila Bandića. Koliko joj je naštetila cijela situacija s Vrdoljakom?

To je pitanje neke analize. Mrak-Taritaš je u odnosu na Bandića imala razliku od 16 tisuća glasova, a to je u Zagrebu vrlo malo. I u Osijeku je Vrkić dobio mandat gradonačelnika. Štromar je rekao da mu to nije naštetilo. Ja da sam izgubio izbore ne bih krivio Vrdoljaka, bio bih si kriv sam.

Što ako tijela stranke kažu da neće surađivati s HDZ-om, a Vrdoljak je obavio razgovore.

Bilo je nespretnosti u komunikaciji, ali ništa nije rađeno ispod žita. Plenković je dao ponudu svima, ne samo HNS-u. Stranačka tijela o tome moraju odlučiti. Nije to na Vrdoljaku. Demokratski procesi se moraju uvažavati. Odmah nakon drugog kruga smo organizirali Predsjedništvo koje broji 18 članova kako bi se u argumentiranoj raspravi iznjedrili stavovi i mišljenja svakoga pojedinačno.

Jeste li razgovarali s Vrdoljakom o pregovorima s HDZ-om?

Na snazi je odluka da nema preslagivanja. To je na pretprošloj sjednici donešeno. To se poštuje. Vrdoljak je predsjednik stranke i kultura dijaloga podrazumijeva da se razgovara s predsjednicima stranaka i premijerom ili predsjednicom, ali to nisu obećanja nečega. Za to postoje strančka tijela. Kroz glasovanje će se donijeti odluka i to je obvezujuće.

Koji je vaš osobni stav?

U politčkom spektru mi smo čvrsto na centru. Ja sam za župana na izbore išao s centrističkom politkom. Naravno da HNS mora zastupati istinske vrijednosti jednakong prava i šanse na rad. Biti podjednako udaljen od desnice i ljevice.

Bi li bilo licemjerno da ste dobili povjerenje građana u koalciji s lijevima, a sad idete s HDZ-om?

Mi smo bili dio šire koalicije s HSS-om i HSU-om i na tim listama smo dobili 130 tisuća glasova. U preferencijalnom dijelu 85 tisuća glasova. Nitko nam nije mandate poklonio. No to ne znači da ćemo danas odlučiti da ćemo ići u bilo kakvu koaliciju. Odluka je na stranačkim tijelima. Meni je isto malo žao da su se u izbornoj noći pisale neke ostavke i statusi. Nespretno je bilo i s noćnim tivtanjem.

Prema medijima je komunicirano da nema dogovora s HDZ-om. Vi ovoj vladi niste dali podršku.

Sve to stoji. Nema odluke da se ide u preslagivanje i bilo kakvu koaliciju.

Ne zna se hoće li prijevremeni izbori pomoći stvaranju stabilnosti. Koji bi bili mogući razlozi da ipak dođe do suradnje?

Nisu nikakvi razlozi koji bi bili vezani za bilo kakva minstarstva . Mislim da se o tome nije ni razgovaralo. Eventualna volja će proizaći iz volje članova. Bi li nešto izbori promijenitili ili ne… To će pokazati birači. Svaka politička odluka je rizik, ali mi moramo, barem što se mene tiče, završiti sa svim kampanjama i razgovarati da smo samo 26 posto novaca povukli iz EU.

Budu li novi izbori, kakav je rejting HNS-a?

To je od 7-8 posto na izborima, a po anketama 2-3 posto. Mi smo karakterizirani da smo priljepak pa onda izađemo na izbore i naši kandidati dobiju puno referencijalnih glasova.

Što ako Vrdoljak ne uspije uvjeriti članstvo za suradnju s HDZ-om? Znači li to i ostavku?

Sasvim sigurno da. On je temeljem odgovornosti dao mandat na rapolaganje i o tome će se raspravljati.

Imate li vi ambicija u tom slučaju postati novi predsjednik stranke?

Sve u svoje vrijeme. Bit će raspisani unutarstranački izbori. Dotad bi stanku vodio potpredsjednik.Na tim izborima bi se svatko mogao kandidirati.

Facebook Komentari