Ovo je prvi potez Rusije nakon ulaska Crne Gore u NATO

Rusija će revidirati program suradnje s Crnom Gorom, prije svega na polju vojnotehničke suradnje, nakon stupanja ove zemlje u NATO.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako Crno Gora “ima punu odgovornost” nakon pridruživanja sankcijama EU-a protiv Rusije 2014.

“U svjetlu neprijateljskog smjera koji su izabrale crnogorske vlasti ruska strana zadržava pravo na poduzimanje mjera odmazde na recipročnoj bazi. U politici, kao i u fizici, na svaku akciju postoji reakcija”, napisalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nije isključeno da će jedan broj biti i prekinut, izjavio je za Sputnik šef komiteta Savjeta federacije za obranu i sigurnost Viktor Ozerov.

Odnosi Crne Gore i Rusije, njezina glavnog slavenskog i pravoslavnog partnera te najvećeg ulagača, pogoršali su se nakon što je zemlja zatražila pristupnicu za ulazak NATO.

Prošlog listopada Crna Gora je objavila da su ruski špijuni i lokalne proruske stranke pokušavale zaustaviti taj put i ubiti tadašnjeg premijera Milu Đukanovića, što je Kremlj odbacio kako apsurdno.

Prošloga tjedna zastupnik vladajućih socijalista nakratko je zadržan u moskovskoj zračnoj luci i Crna Gora tvrdi da postoji popis crnogorskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Facebook Komentari