Izborna drama u Splitu traje: HDZ i HGS svađaju se oko nevažećih listića, a predsjednik povjerenstva skeptičan

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Splita uvažilo je u ponedjeljak prijedlog Željka Keruma za ponovnim prebrojavanjem 9,46 posto listića koji su, po njegovim riječima, ukradeni od glasača koji su njemu ukazali povjerenje.

Ponovna kontrola nevažećih listića započela je u 8 sati ujutro u utorak. Od poda do stropa u prostorijama kotara Bol naslagane su glasačke kutije s nevažećim listićima.

Napeto je trenutno u GIP-u gdje povjerenstvo temeljito prolazi kroz upute kako bi ispravno provjerili listiće. Predstavnici su tu HDZ-a i HGS-a koji su po stolu nabacali nejasne listiće, a čuju se i njihove međusobne prepirke.

– Taj je ne važeći.
– Zašto?
– Zato šta je prikrižen…
– To treba grafički vještačit.
– Pusti taj; ovaj mi je diskutabilan…

Ispred GIP-a obratio se Goran Čolak, predsjednik povjerenstva.

”Izbori se mogu poništiti ako su nevažeći listići utjecaj na ukupan rezultat” kazao je Čolak dodavši kako je skeptičan prema grafičkom vještačenju jer mu je nejasno da se krug može provjeravati, piše Slobodna Dalmacija.

Kontrola listića mogla bi potrajati i cijeli dan.

Provjera tinte

Pri kontroli listića, jedna od bitnih metoda je provjera tinte. Naime, ako je ime prekriženo različitim kemijskim olovkama, onda se i golim okom može utvrditi malverzacija.

”Svaka kemijska ima svoj potpis”, kažu iz Povjerenstva.

Predstavnici HGS-a najavili su da bi Kerum mogao kasnije navratiti.

Njegov dogradonačelnički kandidat Davor Grčić Gaga smatra da promatrači HGS-a nisu mogli neometano obavljati svoju dužnost.

”Ne zanima nas pravi broj nevažećih listića, njego njihova struktura i kriteriji. Na izborima su agresivni HDZ-ovci radili pritisak nad našim promatračima”, kazao je Grčić.

 

Facebook Komentari