Vrdoljak u vrhu HNS-a ima većinu za savez s HDZ-om?

Treba li HNS ući u Vladu s HDZ-om, pitanje je koje je podijelilo vodstvo HNS-a. Prema informacijama više izvora iz stranačkog vrha, omjer snaga onih koji su za koaliciju s HDZ-om i onih koji su protiv izjednačen je, odnosno osmero članova Predsjedništva za sada je protiv, a osmero ih je sklono podržati Andreja Plenkovića.

No ima i onih koji kažu da Vrdoljak ipak ima većinu za “preslaganje” u vrhu i da će puno više od osmero članova Predsjedništva podržati ulazak u Vladu. I oni koji su protiv te opcije ne kriju da je do današnje sjednice Predsjedništva svašta moguće, pa i da se omjer snaga za koaliciju s HDZ-om i protiv nje promijeni.

No ne drastičnije pa smatraju da su realna samo dva scenarija. Prvi je da stranka odbaci opciju koaliranja s HDZ-om, da predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podnese ostavku jer nije uspio u svojem naumu i da se što prije raspišu unutarstranački izbori u stranci, a drugi je scenarij da se odluči ići u koaliciju s HDZ-om, što će automatski značiti i podjelu stranke na dva dijela jer za neke članove HNS-a to je, kako kažu, ipak prevelik zalogaj. HNS-ovci skloni podršci HDZ-u kažu da bi se time izbjegli novi izbori koji ne bi ništa promijenili.

Samo koketiranje s HDZ-om dovelo je do toga da je stranka mrtva. Traje reketarenje i Vrdoljak pokušava HNS-ovcima koji su zbog loših izbornih rezultata ostali ili će tek ostati bez radnih mjesta reći da se trgovački moral isplati, kaže izvor iz vrha stranke.

Dodaje i da je HNS ideološki potpuno suprotstavljen HDZ-u te da se stranka sad može podijeliti na dva dijela, trgovački i svjetonazorski, piše Večernji list.

Facebook Komentari