U PP Medvednica obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je danas u Parku prirode Medvednica gdje je sedamdesetak volontera, uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, zasadilo 500 sadnica divljih trešanja, hrasta kitnjaka i obične bukve, čistio se park i uklanjao bagrem koji, zbog svojih invazivnih svojstava, otežava rast i razvoj autohtonih vrsta.

U pošumljavanju su sudjelovali kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg i ravnateljica JU PP Medvednica Snježana Malić-Limari.

Hrvatska je zemlja bogate bioraznolikosti – imamo 19 nacionalnih i parkova prirode, a više od trećine našeg teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. To je dokaz da smo znali sačuvati bogatstvo koje smo naslijedili.

„Preda nama su sada novi izazovi. Klimatske promjene imaju drastične učinke i na šumske ekosustave. Zbog globalnog zatopljenja događaju nam se veće vjerojatnosti šumskih požara, dulja sezona šumskih požara. Sve češćim pojavama ekstremnih vremenskih utjecaja u šumi se manifestiraju kao vjetrolom, ledolom, poplave.

Velikom se brzinom šire invazivne vrste. A šuma je važna. Ona kao vrlo dragocjen resurs ima važno mjesto vezano za ispunjenje ciljeva iz klimatsko energetskog okvira do 2030. u dijelu koji se odnosi na Republiku Hrvatsku.

Šume pokrivaju 47% kopnene površine Hrvatske, a godišnje apsorbiraju između 5 i 7 milijuna tona CO2. One su nam dragocjeni saveznik u borbi protiv klimatskih promjena“ – kazao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Danas je na Medvednici predstavljena i brošura „Republika Hrvatska i prilagodba klimatskim promjenama“ kojom se po prvi puta, na široj javnosti razumljiv način, predstavljaju informacije o ranjivosti na klimatske promjene pojedinih područja u Hrvatskoj s prijedlozima mjera prilagodbe.

Državni tajnik Šiljeg je poručio kako se stvarna povezanost čovjeka s prirodom mjeri time koliko smo svjesni učinaka koje svojim aktivnostima možemo prouzročiti na okoliš, a time i na prirodu, te koliko smo spremni one loše mijenjati.
“Iznimno mi je drago što možemo obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša zajedno s državnim tajnikom Šiljegom, partnerima iz hrvatske Vlade i civilnog društva te se “povezati s prirodom” u prekrasnom parku prirode Medvednica.

Kanada i Hrvatska zajedno surađuju u međunarodnim organizacijama, bore se protiv klimatskih promjena, štite biološku raznolikost svijeta i smanjuju utjecaj ljudske aktivnosti na okoliš. Ponosan sam što današnji događaj odražava tu suradnju i ove zajedničke prioritete.

Hrvatska je daleko ispred svojih ciljeva što se tiče zaštite prirodnih područja, smanjenja emisije CO2 i prelaska na obnovljivu energiju. Ali kao pojedinci, vlade i kao vrsta moramo učiniti puno više. Nadam se da će nam ova akcija pomoći da bolje razumijemo prirodni okoliš jer je naša odgovornost da ga zaštitimo” – kazao je veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk.

Odabir PP Medvednica za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša je znakovit i poučan jer je u kratkome vremenu lokalitet stradao od posljedica devet oluja s velikim vjetroizvalama, čije česte pojave klimatolozi predviđaju već u skoroj budućnosti.

„Medvednica su pluća Zagreba i danas je prilika da se barem malo odužimo za sve dobrobiti koje nam daje. Danas ćemo na ovom šumskom predjelu, neposredno ispod Medvedgrada, u maloj šumskoj zajednici hrasta kitnjaka i graba posaditi tristo sadnica hrasta kitnjaka, obične bukve i divlje trešnje. Ovdje je izostala prirodna obnova ovih autohtonih vrsta drveća te ćemo na ovaj način osigurati obnovu, odnosno razvoj i budućnost ove šumske zajednice“ – istaknula je Snježana Malić-Limari, ravnateljica JU PP Medvednica.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Ovogodišnja zemlja domaćin je Kanada, a tema Svjetskog dana zaštite okoliša je „Povežimo ljude s prirodom“.

Inače, obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša pridružili su se i nacionalni parkovi Krka, Mljet i Paklenica te park prirode Biokovo koji ovoga tjedna nude 50% popusta na kupnju ulaznica preko internetske stranice www.parkovihrvatske.hr.

Share This Article