‘U kršćanskom duhu’: Šibenski župnik traži 300 kuna po djetetu za krizmu

Podjela sakramenta svete potvrde, odnosno krizma, koju iduće nedjelje u šibenskoj župi sv. Petra na Vidicima predvodi biskup Tomislav Rogić, izaziva ovih dana dosta nezadovoljstva među roditeljima koji su dobili cjenik “usluga” i otkrili da će za krizmu, uz sve ostale troškove, morati potrošiti još najmanje 300 kuna.

Naime, ta župa za posudbu haljine za krizmanike, koju kasnije moraju vratiti, traži 70 kuna, a za DVD i tri fotografije sa sakramenta svete potvrde još 80 kuna.

Uspomena na svetu potvrdu, što god to značilo, košta još pet, a svijeća 15 kuna. Šibenska biskupija naplaćuje i taksu za taj obred od čak 30 kuna, poklon krizmanicima 20 kuna, a naplaćuju i uređenje crkve, dodatnih 30 kuna!

Tu je i nagrada kateheti koje će roditelje koštati 10 kuna, koliko i nagrada krizmatelju biskupu, a na popisu materijalnih obveza je i dar crkvi koji košta 30 kuna, piše ŠibenikIN.

Ukupno tako roditelji za svakog krizmanika ove godine na Vidicima trebaju samo za uslugu crkve izdvojiti 300 kuna.

“Pobijesnila sam kad nam je dijete donijelo cjenik kući i kad sam vidjela što sve naplaćuju za sakrament koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan. Traže novac doslovno za sve, pa čak i za dolazak svećenika.

Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis.

Jasno, uz sve to, očekuje se još da svećenika pozovete na ručak i da se uz milodar ekstra na misi župniku preda i lijepa bijela koverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini”, požalila se Šibenčanka koja je molila da se njezin identitet ne objavljuje jer joj je suprug na službi u tvrtci nad kojom silan utjecaj ima HDZ, pa vjeruje da je i pod utjecajem Crkve.

Svatko tko poznaje Evanđelje, dodaje naša sugovornica, jako dobro zna što je duhovnost, a što materijalizam protiv kojeg je nedvosmisleno ustao i sam Isus Krist u onoj epizodi kada se žestoko suprotstavio farizejima koji su od bogoljublja napravili biznis.

“Isus je propovijedao poniznost, a od poniznosti u našoj crkvi ja ne vidim niti p. Želim naglasiti da sam vjernica i da živim onako kako to nalaže kršćanska vjera, ali u ovakvu Crkvu ne mogu vjerovati.

Sve što im nije odgovaralo, što im nije “išlo u piriju”, oni su odbacili i sada samo gledaju kako će zastrašiti narod i onda na tom strahu profitirati”, ogorčena je žena.

Facebook Komentari