Proslavljen blagdan zaštitnika Sisačke biskupije Sv. Kvirin

Župan Ivo Žinić je u subotu, 3. lipnja 2017. godine, sudjelovao u proslavi Sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i grada Siska „Kvirinovo 2017“.

Zajedno s brojnim vjernicima župan je u tradicionalnoj procesiji prošao put od sisačke katedrale do bazilike Sv. Kvirina, u kojoj je Misno slavlje predvodio će vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u zajedništvu sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem.

Blagdan sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, svečano je proslavljen u subotu 3. lipnja, misnim slavljem u bazilici Sv. Kvirina koje je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, vladikom grkokatoličke križevačke eparhije Nikolom Kekićem, pomoćnim biskupima zagrebačkim Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, rektorom bazilike mons. Zdravkom Novakom i sedamdesetak svećenika.

Misi je tradicinalno prethodila svečana procesija od sisačke katedrale Uzvišenja svetog Križa, ulicama grada do bazilike Sv. Kvirina u kojoj su sudjelovali brojni vjernici, mladi, policajci i vojnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi KUD-ova, vatrogasci i predstavnici lokalne vlasti te gosti iz Szombathelyja i Heidesheima.

Na početku je sve okupljene pozdravio biskup Košić istaknuvši da smo se okupili na ovoj proslavi kako bi nas sv. Kvirin ohrabrio i nadahnuo da hrabro živimo svoj kršćanski i katolički identitet.

„Dok se u svim drugim gradovima koji slave svoga zaštitnika uključuju u procesiju svi građani, od male djece do odraslih, kod nas se, i to u isto vrijeme kad je i ova središnja, kršćanska proslava, već godinama u Sisku organizira tzv. dječja proslava Dana grada.

Nadam se da je to zadnja takva proslava jer ona ne samo da onemogućuje djeci koja su vjernici, nego i njihovim roditeljima, da se uključe u procesiju i svetu misu, a što je vrhunac slavlja Dana grada, koji nije samo gradski praznik nego kršćanski blagdan mučeništva našeg sveca, zaštitnika Grada i Biskupije, svetog Kvirina“, poručio je biskup predstavnicima gradske vlasti te pozvao sve vjernike da u što većem broju izađu na birališta.

„Molimo također svetoga Kvirina da naša županija, grad Sisak i drugi gradovi i općine u našoj Biskupiji koji sutra izlaze na birališta dobiju dostojne predstavnike koji će pošteno i požrtvovno raditi ne za sebe nego prvenstveno za dobro svih naših građana, od kojih smo više od 80 posto mi katolici.

Nadamo se da će nam sveti Kvirin izmoliti da živimo u miru te da i mi katolici uživamo sve slobode i prava koje imaju i pripadnici drugih zajednica u našem hrvatskom društvu“.

Zahvalivši vojnom Ordinariju što se odazvao predvoditi ovo slavlje biskup Košić tom prigodom darovao mu je kip sv. Kvirina.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Proslavi je prethodila devetnica posvećena Duhu Svetom kojom su se Siščani i hodočasnici u bazilici duhovno pripravljali za proslavu svoga zaštitnika. Već tradicionalno, i ove godine prvog dana devetnice biskup Košić je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina”, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svojim svjedočanstvom živjeti svoju vjeru.

Facebook Komentari