Opara o tužbi protiv Keruma ali i mogućoj koaliciji, Kerum: Ne odustajem, dižem kaznenu prijavu

Jutro nakon velike pobjede u drugom krugu lokalnih izbora, novi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara eksluzivno je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju progovorio o prvim potezima po dolasku u Banovinu, optužbama rivala Željka Keruma o nepravilnostima i krađi glasova, mogućim koalicijskim partnerima…

Opara bi, naime, fotelju prvog čovjeka grada trebao i službeno preuzeti početkom srpnja.

Mislite li da je Kerumov ispad na posljednjem sučeljavanju u redakciji Slobodne Dalmacije presudio i donio vam tijesnu pobjedu? Mediji su spekulirali kako je veliak vjerojatnost da će jedan od vas dvojice do kraja kampanje – ‘puknuti’?

– Ne mislim da je on pukao, ni da je to prelomilo izbore.  Njegovo neprimjereno ponašanje je samo izašlo na površinu nakon što su mu prethodno kampanju vodili njegovi trolovi na društvenim mrežama. Maske su pale i prostaštvo je izašlo na površinu. Ne želim vjerovati da dio građana odobrava takvo ponašanje, pa čak ni oni koji nisu izašli na izbore. Osobno, na tom divljaštvu nisam želio poentirati, niti sam to želio uvoditi u kampanju. Mogao sam bez problema na račun toga imati naslovnice, no prepustio dam da građani sami prosude kome žele dati svoj glas. Danas, nakon svega, idem do odvjetnika.

Tužit će te Keruma?

Da, za duševne boli i uvrede. Ostavio sam to za iza izbora upravo upravo da ne bi kontaminirao javnost. Nije lako bilo mojoj obitelji, ženi, djeci… Ni to mu nije bilo dosta, pa je već sljedeći dan optužio mog pretka za ubojstvo, a moje ljude iz kampanje, koji su vrijedno radili, da su mu ukrali izbore.

Koji će vam biti prvi potezi nakon što preuzmete gradonačelničku funkciju? Mnogi vas doživljavaju kao čovjeka iz kulturnog miljea…

– U svojoj kampanji jednu jednu tematsku konferenciju nisam obavio po pitanju kulture, ne zato što ona nije važna, već zato što znam što tišti naše ljude: sanacija Karepovca, nedostatak parkirališta, prometna zagušenost, nesigurnost… Drugi najveći grad u državi nema proračun. Podsjećam, Kerum je 2009. godine od HDZ-a nasljedio budžet veći od milijardu kuna, a danas je on 30 posto manjie.

Dakle, proračun je vaš prvi korak? Najavili ste već u rujnu i pregovore oko novog proračuna za 2018. godinu-

–  Krajem devetog mjeseca očekujem političke konzultacije za donošenje novog proračuna. Naime, ne želim donostiti proračun putem političke trgovine, želim kvalitenu raspravu koja će trajati bar mjesec dana. Dakle u 10. mjeseci bi trebali znati novi proračun. Ne smijemo dopustiti da se takav dokument dogovara krajem godine, doslovce između Božića i Nove godine.

S kime mislite koalirati u Gradskom vijeću?

– Ja cijenim oporbu jer je aktivna oporba uvijek bolja od klimave većine. Kvalitetna oporba u splitu može biti jednako kvalitetna kao i pozicija. Imam 34 vijećnika, na Keruma uopće ne računam. Sa svima mogu surađivati kad je Split u pitanju.

‘Ovakav lopovluk Split i Hrvatska nisu zaslužili’

Podnijet ću kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog krađe, odnosno zbog izborne krađe koja se na sramotu cijelog Splita dogodila u drugom krugu lokalnih izbora. Ujedno, tražit ću grafološko vještačenje svakog od 5400 nevažećih listića, jer je vrlo lako utvrditi radi li se o istoj kemijskoj olovci s kojom su zaokruženi jedan i drugi kandidat. Ne odustajem, idem do Ustavnog suda, a ako treba ići ću i na sud u Strasbourgu – poručio je danas Željko Kerum, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako kaže, HDZ ga je pokrao i ponizio.

– Ovo što se dogodilo u Splitu je pogubno za razvoj demokracije u zemlji, a ovakvim činom smo svi poniženi i ovakav lopovluk Split i Hrvatska nisu zaslužili. Da će se ovako nešto dogoditi rekao sam odmah nakon prvih izlaznih anketa, budući sam s birališta imao informacije kakve se sve kriminalne radnje događaju  samo da bi HDZ pobjedio na ovaj kriminalan način – ustvrdio je.

Keruma smo upitali je li nakon svega moguća koalicija s HDZ-om u Gradskom vijeću?

– S Oparom ne dolazi u obzir nikakva koalicija, on i njegova ekipa su me pokrali i to je jasno svima u Splitu – zaključio je na kraju.

Facebook Komentari