Koljači iz Londona: Policija objavila imena dvojice napadača, jedan otprije poznat obavještajnoj službi

Foto: AFP PHOTO / METROPOLITAN POLICE

U ponedjeljak je britanska policija objavila imena dvojice od trojice napadača koji su u subotu navečer u Londonu ubili sedam i ranili desetke ljudi i potvrdila da je jedan od njih otprije poznat obavještajnim službama.

Izvijestila je da je jedan napadač bio Khuram Shazad Butt (27) koji je bio poznat policiji i unutarnjoj obavještajnoj agenciji MI5. Butt je bio britanski državljanin rođen u Pakistanu.

Butt je bio zvijezda dokumentarca Channel 4 na kojoj su se džihadisti sukobili s policijom usred Londona u Regent Parku. Na skupu britanskih radikala razvijena je i džihadistička zastava, a među okupljenim mnoštvom bio je i napadač iz Londona.

Tada je snimljen okom kamere zajedno s još dvojicom zloglasnih propovjednika koji su policiji i sigurnosnim službama bili dobro poznati zbog svojih ekstremističkih pogleda.

“No, nema obavještajnih podataka koji bi potvrdili da je napad bio planiran, pa je istraga vođena u skladu s time”, kažu u londonskoj policiji.

Drugi napadač je Rachid Redouane (30) koji se koristio još jednim imenom, Rachid Elkhdar i policiji nije bio poznat. Redouane je tvrdio da je Marokanac i Libijac.

Sedam je osoba ubijeno, a 48 je zbrinuto u bolnicama nakon napada u subotu kasno navečer kada su se trojica muškaraca zaletjela kombijem među pješake, a zatim u obližnjem Borough Marketu nasumice noževima napadali prolaznike i posjetitelje restorana. Nekima su prerezali grlo, a neke izboli na smrt.

Medicinski izvori rekli su u ponedjeljak da je 18 ozlijeđenih još je kritično, a drugih 18 liječi se u bolnicama.

Među ubijenima i ranjenima u subotnjem terorističkom napadu u Londonu ima Francuza, Nijemaca i Kanađana, objavile su vlasti tih zemalja.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država preko novinske agencije Amaq.

Facebook Komentari