Hoće li Splićani uskoro opet na izbore ovisit će samo o jednoj stvari

Andro Krstulović Opara novi je splitski gradonačelnik, Željko Kerum ga je optužio za izbornu krađu, dok je Milan Bandić ostao gradonačelnik Zagreba. Najvažnije su to vijesti drugog kruga lokalnih izbora koji su, poglavito što se tiče grada pod Marjanom, protekli u iznimno naelektriziranoj atmosferi.

Andrej Plenković, ukratko, može barem nakratko odahnuti i u miru se početi pripremati za tjedan u kojem će pokušati pronaći saborsku većinu za novu Vladu. Split je označen majkom svih izbornih bitaka, unutar samog HDZ-a stvarala se biti ili ne biti atmosfera, Opara je bio osobni premijerov izbor te je njegov mogući poraz najavljivan i kao početak Plenkovićeva kraja na čelu Hrvatske demokratske zajednce, piše Slobodna Dalmacija.

Unutar samoga HDZ-a, poglavito splitskoga, mnogi su to i priželjkivali, o tome je posljednjih dana kampanje Željko Kerum stalno govorio, predstavljao se kao kandidat izvornih, državotvornih HDZ-ovaca, no na koncu je ipak ostao kratak za više od 1000 glasova. Najava traženja ponovnog prebrojavanja glasova pri tome se pak čini tek kao čin očajnika ili možda kao traženje opravdanja pred razočaranim biračima.

Kerum je, ne zaboravimo, samo četiri dana prije druge izborne nedjelje sigurnu pobjedu praktično darovao svom konkurentu. Na koncu sučeljavanja održanog u redakciji Slobodne Dalmacije dogodio se verbalni okršaj protivnika.

Dobitnik je tako preko noći postao gubitnik, barem na papiru, jer ovo je pravi trenutak da trezveno ponovimo kako je Kerum još 21. svibnja ostvario sve ono što je želio svojom ponovnom gradonačelničkom kandidaturom. Njegove ruke, osam ruku, u splitskom Gradskom vijeću bit će presudne za sastavljanje buduće vlasti. Teško je, naime, očekivati koaliciju HDZ-a s vijećnicima stranke Pametno, baš kao što će se teško Opari u krilo baciti Ante Čikotić i Most, stoga im, kao prirodni saveznici, ostaju samo Kerumovi ljudi.

Nagradno pitanje glasi: Možete li nakon svega izrečenog u kampanji (a i onoga što će, bez sumnje, tek biti izrečeno) u postizbornoj koaliciji zamisliti Oparu i Keruma? Možete li ih zamisliti kako jedan drugome pružaju ruke i opraštaju sve izrečeno? Nagrada za točan odgovor je izlazak na nove izbore. Na kojima će se karte ponovno promiješati, s izglednim konačnim potonućem splitskoga SDP-a i dodatnim uzletom Marijane Puljak.

Uvijek, naravno, Andri Krstuloviću Opari i njegovim pripetavanju vičnim HDZ-ovcima ostaje stara hrvatska disciplina političke trgovine, nije isključena ni potraga za mogućim prebjezima, no novi izbori su opcija koja se nakon Kerumova govora i optužbi za izbornu krađu čini sasvim izglednom. Ili će, kad se Kerum ohladi, pa kad dobije ono po što je došao, stvari sjesti na svoje mjesto.

Ono pak što sve skupa treba zabrinuti, i desne i lijeve i centriste, jest porazna izlaznost začinjena s gotovo nevjerojatnim brojem nevažećih listića. Znak je to da je biračima drugoga po veličini hrvatskoga grada dosta kvazipolitike i kvazipolitičara, da ne vjeruju nikome i da, što je najgore, ne vjeruju da itko od ljudi s prednjih novinskih stranica radi za korist čitavoga društva. Andro Krstulović Opara tako je postao gradonačelnik sa samo 26.642 glasa, što znači da je od ukupnoga broja Splićana i Splićanki s pravom glasa za njega glasovalo samo 17,5 posto.

U HDZ-u će, nakon svega i bez obzira na tu činjenicu, zasigurno proglasti opću izbornu pobjedu, opet će se pisati da je Hrvatska poplavila, Dalmacija posebice, a kad pogledamo rezultate u Dubrovniku, Metkoviću ili Makarskoj, ili u svim dalmatinskim županijama, tu je konstataciju teško oboriti. Pobjeda u Metkoviću pri tome je, naravno, od najvećeg simboličkog značaja jer u očima tvrdih HDZ-ovaca označava pad mrskoga im Mosta, gašenje njegove jezgre koja je svojom vrelinom već mnoge oparila. Ipak, brojke Mira Bulja u Splitsko-dalmatinskoj županiji (60.000 glasova) i Tomislava Panenića u Vukovarskoj (20.000) naznaka su kako je Mostova priča još daleko od kraja, piše Slobodna Dalmacija.

 

Facebook Komentari