Crna Gora postala 29. članica NATO-a

Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a nakon što je crnogorsko izaslanstvo predalo akreditive ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora zamjeniku američkog državnog tajnika Tomasu Shannonu na ceremoniji u Washingtonu.

Svečanosti su prisustvovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog tajnika Tomas Shannon i crnogorski premijer Duško Marković.

“Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju provesti teške reforme a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica”, kazao je Shannon te dodao kako Crnu Goru treba pohvaliti i zato što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka.

Naglasio je kako pristupanje Crne Gore šalje poruku regiji, da su Sjedinjene Američke Države posvećene poštivanju člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

“Vrata NATO-a ostaju otvorena”, ustvrdio je zamjenik američkog državnog tajnika.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je kako je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

“Nakon stotinu godina kada smo izbrisani s političke karte Europe i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u povijesti. Danas slavimo činjenicu da se o nama više nikada neće odlučivati iza naših leđa.

Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za daljnji napredak našeg društva”, istaknuo je Marković.

Facebook Komentari