Aleksić: Može li HDZ pokrenuti potrebne promjene koje se tiču naroda? Ja vjerujem da može

Ne bavim se ideologijama. Ali, ponešto se mora reći i o ideologijama. Komunizam nikada nigdje nije postojao, i potencijalna lustracija “komunista” nema baš nikakve veze s komunizmom, ocijenio je danas zastupnik Snage Goran Aleksić na svom fb-profilu.

Komunizam je društvo koje je utopističko i kao takvo nemoguće. To što se netko danas naziva demokratom, a prije toga se nazivao članom SKH ili KPJ ništa ne mijenja na stvari. Trebaju nam ljudi koji gledaju u budućnost. Onaj tko u prošlosti živi, unaprijed je osuđen na propast.

Možemo li mi okrenuti novi list?

Može li HDZ kao vladajuća snaga nešto učiniti i za građane, a ne samo za svoje ljude koji su jednim dijelom kupljeni u političkoj trgovini? Može li HDZ pokrenuti potrebne promjene koje se tiču naroda, a ne samo onih koji su promjene platili svojim angažmanom za HDZ?

Ja vjerujem da može, ali sve ovisi o tome vjeruju li oni uopće u mogućnosti suverene države.

Ako ne učine ništa po pitanju fiksnih kamatnih marži, i po pitanju preplaćenih kamata – onda ne vjeruju u Hrvatsku i ne vjeruju u našu suverenost – u to sam duboko uvjeren.

Ako ne bude uskoro izbora, dva zakona kojim se rješavaju ti problemi svakako idu u saborsku proceduru.
Očekujem podršku MOST-a, SDP-a, Živog zida i svih ostalih iz opozicije – a HDZ će svojim stavom pokazati koliko brani interese Hrvatske, hrvatskoga naroda i svih građana i građanki
, napisao je Aleksić na fb-u.

Aleksić je najavio i Rba zakon, koji je u srijedu na Odboru za zakonodavstvo.

Malo pojašnjenje procedure:

1. RBA zakon najprije mora proći odbore (zakonodavstvo, financije i ne znam ide li tu i pravosuđe eventualno – po meni bi trebalo, ali…).

2. Nakon što prođe odbore, zakon ide u raspravu onoga dana kada to odredi predsjednik Sabora Jandroković.

3. Na dan kada bude rasprava moraju se dati amandmani, ako ih netko bude imao.

4. Nakon završene rasprave, zakon ide na glasanje onoga dana kada bude glasanje (obično petkom – ali sljedećih tjedana to će vjerojatno biti srijeda radi praznika).

5. Na dan glasanja mora biti većina glasova ZA.

Zakon je u ovome trenutku po dnevnom redu negdje oko 80. točke, ali – to ništa ne znači – jer se svaki zakon može staviti u raspravu prije svih ostalih zakona.

U srijedu će biti riješen Odbor za zakonodavstvo – a za ostale odbore još nema informacija, napisao je Aleksić.

Facebook Komentari