Zasad nije poznato ima li Hrvata među stradalima u Londonu

Izvor: REUTERS/Peter Nicholls

Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić kazao je da identitet i državljanstvo svih stradalih u terorističkom napadu u Londonu još nisu poznati pa nije poznato da li među stradalima ima hrvatskih državljana.

Dodao je da su u stalnoj vezi s britanskim vlastima i policijom i potrajat će jedno vrijeme dok se identificiraju žrtve i utvrdi njihovo državljanstvo.

Kao što smo pisali, dio Londona oko London Bridgea i Borough Marketa zatvoren kao i podzemna željeznica. U gradu je pojačana policijska nazočnost, ali nije povećana razina opasnosti koja je nedavno s maksimalne spuštena na jednu razinu niže.

Napadači su se u subotu navečer zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu usmrtivši šest osoba i ozlijedivši najmanje 48.

U međuvremenu je francusko predsjedništvo priopćilo da su u napadu ozlijeđena dva francuska državljana, od kojih jedan teško.

Napad je izvršen uoči britanskih parlamentarnih izbora zakazanih za 8. lipnja i manje od dva tjedna nakon samoubilačkog napada na manchesterskom koncertu američke pop pjevačice Ariane Grande na kojemu su ubijene 22 osobe.

Svjetski čelnici oštro su u nedjelju osudili teroristički napad u Londonu i poslali svoje izraze sućuti i solidarnosti britanskom narodu i vlastima.

“Francuska je uz Britaniju više nego ikada. Moje su misli sa žrtvama i njihovim voljenima”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Američki predsjednik Donald Trump prvo je iskoristio napad u Londonu za obračun sa sudovima, a tek potom napisao je na Twitteru:

“Što god Sjedinjene Države mogu učiniti kako bi pomogle Londonu i Ujedinjenom Kraljevstvu, mi ćemo biti tu, mi smo s vama. Bog vas blagoslovio”.

Facebook Komentari