N1 televizija: Autima dovoze Hercegovce u Metković na birališta

Izborno jutro do 11 sati uglavnom je prošlo očekivano, s manjim brojem dojava dojava o nepravilnostima, priopćio je u nedjelju GONG, upozoravajući na dojave koje smatraju posebno zabrinjavajućima poput fotografiranja glasačkih listića koje može ugroziti tajnost glasanja te biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

Čitatelji javljaju N1 televiziji da po Metkoviću cijeli dan nekoliko automobila dovozi birače iz Hrecegovine.

“Automobili, Mercedes i Golf, prešli su granicu desetak puta. Odu u Hercegovinu, natrpaju auto građanima iz susjedne države, dovezu ih na biralište i vrate ih kad obave posao”, javljaju čitatelji N1 portala .

O nepoznatim ljudima koji su viđeni na području Metkovića na svom Facebook profilu je jutros pisao bivši ministar pravosuđa Ante Šprlje.

“Evo na mom malom glasačkom mjestu u Kuli Norinskoj gdje svatko zna u koliko sati se tko ustaje, a kamoli tko gdje živi, vidim po prvi put u životu neke glasače, koje su doveli također nepoznati ljudi. Tko kaže da se Hrvatska iseljava. Očito se na dan izbora mnogi useljavaju”, stoji u statusu Ante Šprlje.

Podsjetimo, GONG posebno zabrinjavajućima smatra dojave poput fotografiranje listića zabilježeno u Gospiću, sumnje u nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima te netransparentnost rada pojedinih biračkih odbora koji ne dopuštaju drugim članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviću i Imotskome.

Navode i dojavu o onemogućavanju promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom te evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnoga kandidata u Pagu te glasovanje sa zdravstvenom iskaznicom u Zagrebu.

GONG upozorava voditelje domova za starije i nemoćne da ne utječu na izborni proces i slobodnu volju birača te da omoguće korisnicima domova slobodno ostvarivanje biračkoga prava.

Ponovno zabrinjava, ističu, nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Metković, Zagreb) koji i dalje predstavljaju “slabu kariku” izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute kako bi se zaštitila i osigurala tajnost glasanja. Birački se odbori moraju strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te podsjeća da je glasovanje umjesto drugih osoba kazneno djelo.

Facebook Komentari