Krvoproliće u Londonu: Gazili ljude kombijem pa ih boli noževima i napadali oružjem

U subotu navečer, nekoliko minuta nakon 22 sata po lokalnom vremenu, dogodio se napad na London Bridge mostu u kojem je bijeli kombi, vozeći brzinom od oko 80 km/h, pregazio nekoliko pješaka. Nakon toga, trojica muškaraca, naoružani lovačkim noževima, iskočili su iz kombija te počeli nasumično ubadati ljude. Ubrzo su počeli bježati s mjesta napada udaljavajući se od mosta i rijeke Temze, a prilikom bježanja putem su izboli još nekoliko pješaka.

Kod London Bridgea, inače popularnog turističkog okupljališta na kojem se nalazi velik broj barova i restorana, u trenutku napada našao se taksist koji je kazao da je vidio trojicu muškaraca kako mašu s izrazito dugim oštricama, ranjavajući usputne prolaznike te proljevajući krv diljem ulica u samam središtu Londona. Prema nekim informacijama, među ozlijeđenima je i policajac.

Napadači su pobjegli s mjesta napada te bježući počeli “nasumice ubadati ljude”.

Nedugo nakon prvog incidenta kod London Bridgea, policija je intervenirala pokraj Borough Marketa, odakle su stigle prijave kako nepoznati počinitelji napadaju ljude noževima te kako ima dosta ozlijeđenih te se čuje i pucnjava.

Izjave očevidaca govore kako su na mostu vidjeli ljude kako leže nakon što je bijeli kombi skrenuo s ceste i u prvom naletu polosio minimalno šest ljudi, od čega je petero ostalo nepokretno ležati na podu.

Druga svjedokinja je dodala kako je po prisutnosti policije te količine hitne pomoći bilo jasno kako se ne radi o nekakvom incidentu, već o nečem puno ozbiljnijem. Također, potvrdili su i navode o trojici naoružanih muškaraca koji su izvršili ove napade…

Pojavile su se nepotvrđene informacije kako je policija u oružanom okršaju ubila dvojicu od trojice koji su osumnjičeni za napad, a da je treći napadač u bijegu.

Više od 50 policajaca izvršilo je raciju u stanici podzemne postaje Monument station s psima, a prolaznicima je naređeno da trkom napuste područje. Stanice Bank i Monument station su zatvorene.

Londonska policija potvrdila kako su napadi na London Bridgeu te u Borough Marketu i službeno terorizam, dok se incident s “ubadanjem” na Vauxhalu smatra nepovezanim s ova dva događaja…

Premijerka Velike Britanije Theresa May potvrdila je kako policija incidente u Londonu smatra činom terorizma:

“Ovo je istraga koja se brzo razvija. Želim izraziti svoju veliku zahvalnost policiji i hitnim službama koji su na terenu. Naše misli su s onima koji su nastradali u ovim strašnim događajima!”

Iako dosad nitko nije preuzeo odgovornost za napade u centralnom Londonu, na društvenim mrežama podupiratelji tzv. Islamske države hvale napade.

Oglasio se i američki predsjednik Domald Trump preko twittera:

Facebook Komentari