Vlada: Učinjeno sve za izlazak iz arbitraže sa Slovenijom ; Grbin: MVP doveo RH u teško stanje

Hrvatska je učinila sve što je bilo potrebno za izlazak iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, a mehanizam mirenja pod okriljem UN-a može se, ali i ne mora pokrenuti, izjavila je Andreja Metelko-Zgombić, glavna pravna savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova.

Ako jednom bude donesena neka arbitražna odluka, Hrvatska je neće prihvatiti i neće je smatrati obvezujućom, i to je ono što su sve hrvatske vlade od odluke Sabora iz 2015. pa sve do sada uvijek jasno i glasno navodile, kazala je Metelko-Zgombić.

Podsjetila je da je Zagreb prvo uputio Ljubljani notifikaciju da su stečeni uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma koji je slovenska strana teško povrijedila.

Potom je izvijestila Arbitražni sud da izlazi iz postupka te da on više nije nadležan odlučivati je li arbitražni sporazum prestao ili nije budući da je formalnom notifikacijom Slovenije pokrenut mehanizam predviđen Bečkom konvencijom.

O tome je također izviješten glavni tajnik UN-a, koji je depozitar arbitražng sporazuma, a nakon što se Slovenija usprotivila hrvatskoj notifikaciji, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, države trebaju dogovorno izabrati jedno od sredstava mirnog rješavanja sporova, kaže Metelko-Zgombić.

Saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP) optužio je Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za propuste u postupku izlaska iz arbitraže o granici sa Slovenijom i nečinjenje.

U izjavi novinarima Grbin je podsjetio da je on zajedno sa stranačkim kolegama Joškom Klisovićem i Orsatom Miljenićem zatražio od Vlade odgovor na pitanje koje je radnje poduzela kako bi se proveo zaključak Sabora iz srpnja 2015. kojim je Vladi naloženo da pokrene postupak prestanka arbitražnog postupka zbog njegova grubog kršenja od strane Slovenije.

Od ožujka 2016. Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nisu poduzeli baš ni jednu radnju koja je potrebna kako bi došlo do prekida arbitraže, rekao je između ostalog Grbin.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije države potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Unatoč tomu, Arbitražni je sud u Den Haagu krajem travnja objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko mjeseci.

Facebook Komentari