Veliki problemi u NP Plitvička jezera: Velikom slapu na Plitvičkim jezerima prijeti presušivanje

Izvor: Dražen Prša

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera progovorio je o svim problemima koja muče taj Park ističući, uz apartmanizaciju i mogući problem presušivanaj Velikog slapa.

Broj posjetitelja od početka godine na Plitvičkim jezerima je rastao 50 posto u odnosu na lani, a Plitvice su već tada, s 15.000 dnevnih gostiju u špici, bile na rubu pucanja. Stoga se sada posebno pripremaju za novu sezonu. U najnovijem Planu upravljanja cilj im je očuvati prirodu. I dok se, tvrde, posjetitelji ljute jer satima čekaju kako bi nešto vidjeli, na prirodu to ima značajan učinak.

“Model predviđa dvadesetak mjera; korekciju cijena ljeti, prostornu i vremensku disperziju i ograničenje broja posjetitelja, organizaciju dodatnih edukativnih programa, on-line kupnju ulaznica itd.

Analizirali smo i uvođenje hitnih mjera i zaključili da parcijalno rješenje može samo prouzročiti dodatne probleme. Zato smo odlučili iskoristiti ovu sezonu za detaljna istraživanja i pripremu 2018.”, kaže ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Anđelko Novosel pojašnjavajući kako će riješiti problem.

No, to nije jedini problem s kojim se Plitvička jezera nose. U veljači su iz UNESCO-a upozoreni na deset preporuka koje moraju primijeniti radi Popisa svjetske baštine pa sad u Nacionalnom parku imaju pune ruke posla.

Facebook Komentari