Summit čelnika država JI Europe u sklopu procesa Brdo-Brijuni, stigla Grabar Kitarović

Na Brdu kod Kranja održava se godišnji sastanak lidera uključenih u proces Brdo – Brijuni što su ga 2013.  godine pokrenule Hrvatska i Slovenija, s ciljem jačanja suradnje i povjerenja u regiji, te ubrzanja puta prema EU onih država koje još nisu u uniji.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, nakon dolaska u Sloveniju gdje ju je dočekao slovenski predsjednik Borut Pahor, nakratko su razgovarali s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom koji je na skup pozvan kao poseban gost. U tom svojstvu Steinmeier će sudjelovati i na popodnevnom plenarnom sastanku predsjednika Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Makedonije i Albanije koji će započeti nakon neformalnog radnog ručka.

Paralelno s predsjedničkim panelom održavaju se i razgovori i bilateralni susreti ministara vanjskih poslova, prenosi HRT.

Na Brdu kod Kranja je i ministar Davor Ivo Stier koji će među ostalim govoriti sa slovenskim kolegom i domaćinom Karlom Erjavcem, nakon čega će obojica dati izjave.

Cilj je predsjedničkog summita i razgovora šefova diplomacija ojačati povjerenje među državama, te potvrditi njihovu privrženost stabilnosti i pomirenju, a on se događa u uvjetima  pogoršanja sigurnosnih prilika u regiji tzv. zapadnog Balkana, navode slovenski diplomatski izvori.

Facebook Komentari