Srbija građanima šalje pozive u vojsku: Samo im obnavljamo znanja

Sputnjik piše da je javnost u Srbiji uznemirena zbog poziva za vojne vježbe koje u posljednjih nekoliko tjedana stižu na adrese vojnih obveznika, prenosi B92. Mnogi su poziv za vježbe shvatili kao znak da se Srbija mora braniti, dok odgovorni tvrde da nema razloga za strah i da država nije ugrožena.

Iz Vojske Srbije objašnjavaju da su vježbe dio redovne procedure. Kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane, rekao je za Sputnjik da su vježbe izuzetno važne za obranu zemlje.

“Pozivi za vojnu vježbu rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktualnom sigurnosnom situacijom, situacijom u regiji i migrantskom krizom. Vježbe rezervnog sastava Vojske Srbije su normalna, redovna stvar koja se provodi u skladu sa Zakonom o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi”, rekao je Krivokapić.

Zbunjuje činjenica da je poziv za vojnu vježbu u isto vrijeme dobio veliki broj rezervista, posebno na području glavnog grada Srbije, odakle je stiglo i najviše pitanja o vježbi. Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, rekao je sugovornik Sputnjika, poslije pauze od nekoliko godina, do koje je došlo zbog nedostatka sredstava, intenzivno vežbanje na poligonima se nastavlja.

“Srbija se nalazi u kompleksnom sigurnosnom okruženju, a vojska je kao i do sada garancija sigurnosti svih građana. Ovim vježbama unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti, razvijamo rezervni sastav koji je, ne daj bože, u slučajevima ratnog ili izvanrednog stanja oslonac obrane i zaštite naše zemlje”, istaknuo je Krivokapić.

Budući rezervisti brinu o tome kako da dođu do vojarne, s kojim novcima i pitaju se kako opravdati izostank s posla. Krivokapić je objasnio kako se na vježbe odlazi upravo zbog toga da bi se potencijalni vojnici vratili u formu.

“Radi se o ljudima koji i po 10 ili 15 godina nisu obukli uniformu i bili na nekom vojnom poligonu. Njihove fizičke sposobnosti su se znatno promijenile u odnosu na period kad su služili vojni rok. Naše kolege imaju razumijevanja. Polako ih uvode u određene faze obuke, obnavljaju im znanja”, rekao je sugovornik Sputnjika.

Dodao je kako će Ministarstvo obrane pokrivati putne troškove, te da će poziv dobiti i oni koji su već služili civilni vojni rok. Plavu kovertu mogu očekivati svi koji su služili vojni rok sa oružjem. Mnogi su zaboravili da su pred odlazak kucći dobili ratni raspored i tako su se automatski prijavili u rezervni sastav.

Rezervist je osam dana ranije u slučaju bolesti, ako od njegovog rada ovisi egzistencija obitelji ili ako se bavi važnim znanstvenim radom, dužan osam dana ranije opravdati svoje odsustvo, a ista stvar vrijedi i za sportaše koji se pripremaju za međunarodno natjecanje.

Pojedinci koji se se ne odazovu pozivu platit će kaznu od 50 tisuća dinara, ili će odslužiti kaznu zatvora u trajanju dva mjeseca, prenosi B92.

Facebook Komentari