30.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Razmišljate o poslu? Veliki slavonski izvoznik širi proizvodnju i vapi za radnim...

Razmišljate o poslu? Veliki slavonski izvoznik širi proizvodnju i vapi za radnim kadrom

Tvrtka Pan parket, veliki slavonski izvoznik, koji bitku bije s nedostatkom stručnog kadra i povećanjem proizvodnje, sada je dobila potporu Ministarstva i kreće u proširenje proizvodnje.

Orahovička tvrtka Pan parket lider je u proizvodnji parketa i godišnje ga proizvedu 700 tisuća četvornih metara. Njihov parket poznat je diljem svijeta jer se 90 posto proizvodnje izvozi. A odnedavno se nalazi i na njujorškim podovima.

Vlasnik Pan Parketa Danijel Smiljanić naglašava kako bi tvrtka mogla imati još veći izvoz.

“Mogli bismo definitivno još više raditi i izvoziti da imamo sirovine. Radimo na tome da raspodjela sirovine ide po razini završenosti proizvoda, da se povežemo s tvrtkama koji rade poluproizvod koji mi onda završavamo, da se boduje kooperacija, i mislim da ćemo do iduće godine uspjeti dobiti više sirovine”, kaže Smiljanić, čija je tvrtka nedavno od Ministarstva gospodarstva za proširenje kapaciteta i poboljšanje kvalitete parketa dobila nepovratnih 1,922.813 kuna.

Tako će sada izgraditi još jednu halu i zaposliti još 63 djelatnika. Međutim, upravo u tom dijelu nalazi se i njihov drugi problem. Riječ je o nedostatku stručnog kadra.

“Bivša općina Orahovica trenutačno zapošljava 500 radnika u drvnoj industriji, što je definitivno malo. Želja nam je da se nešto pokrene u obrazovnom sustavu, da se na području naše županije omogući prekvalifikacija ili bilo kakav drvni smjer kako bismo mi iz ovog tipa industrije u svojim tvornicama imali nužno potreban, školovan kadar. Sve što radimo ručni je rad, tako da moramo zapošljavati stolare, drvne tehnologe i slične radnike. Nama inženjeri drvne tehnologije dolaze raditi iz Virovitice. U kontaktu smo s Agencijom za obuku odraslih osoba, krenuli smo u neke razgovore o preškolovanju odraslih i mladih ljudi. Razgovarali smo i s gradonačelnikom Orahovice Josipom Nemecom i županom Igorom Androvićem o pokretanju tih smjerova na području naše županije i naišli na plodno tlo te vjerujem da ćemo uskoro imati drvne smjerove u našim školama”, kazao je Smiljanić za Glas Slavonije.

Najnovije

Još iz rubrike