Veleposlanik Ivancov: BiH nema što tražiti u NATO-u

Kako prenosi sarajevsko “Oslobođenje” ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov ustvrdio je kako se njegova zemlja ne miješa u unutarnja pitanja BiH ali i ponovio kako ostaje na snazi protivljenje Moskve njezinu mogućem članstvu u NATO-u.

U razgovoru ruski je veleposlanik potvrdio kako se stajališta njegove zemlje prema BiH ne mijenjaju odnosno kako u Moskvi nemaju ništa protiv ulaska BiH u Europsku uniju no problem vide u mogućem pristupanju Sjevernoatlantskom savezu.

Kazao je da oni ne vide na koji bi način to članstvo moglo doprinijeti stabilnosti BiH”, te dodao kako se mora voditi računa i o činjenici da istraživanja pokazuju kako je 75 posto ljudi u Republici Srpskoj protiv članstva BiH u NATO-u.

On drži da je za njegovu zemlju problem to što NATO “zauzima negativan stav prema Ruskoj Federaciji”.

Komentirajući unutarnje odnose u BiH Ivancov je ocijenio kako je jasno da u toj zemlji tri naroda imaju različite političke ambicije pri čemu je jasno da Bošnjaci žele više centraliziranu državu a bosanski Srbi žele osigurati što veći stupanj autonomije.

Za Ivancova to nije problem sve dok “nema nikakvih razgovora o otcjepljenju”.

Rusija “razumije logiku i zahtjeve Hrvata” u BiH odnosno pitanje izbora predstavnika jednog naroda u tijelima vlasti, kazao je Ivancon i poručio kako BiH može biti uspješna država jedino ukoliko uspije izbalansirati te različite zahtjeve
a vlastima te zemlje ponudio je da “iskoriste prostor za bolju suradnju s Rusijom”.

Ruski veleposlanik je kazao kako ne vidi nikakav probem u tome što njegova zemlja isporučuje oružje Srbiji konstatirajući kako to ne predstavlja opasnost ni za BiH ali ni za druge države regije jer ne vidi nikakav faktor koji bi mogao potaknuti sukobe u regiji.

Facebook Komentari