Petru Pripuzu, njegovom sinu i još sedam osoba određen istražni zatvor

U četvrtak kasno navečer Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor Petru Pripuzu, njegovu sinu Anti i još sedmorici pripadnika navodne kriminalne skupine koja je fiktivnim poslovima, prema sumnjama Uskoka, izvukla 98 milijuna kuna i utajila 22 milijuna kuna poreza.

Za svih devet osumnjičenika istražni je zatvor određen zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti nedjelo, a za Antu Pripuza, koji nije dostupan pravosuđu, i zbog opasnosti od bijega.

Sumnja se da je Petar Pripuz od početka 2012. do svibnja ove godine radi izvlačenja novca ustrojio “zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike”, uglavnom direktore u više tvrtki.

Sa sinom Antom, iz uprave CIOS-ove sestrinske tvrtke CE-ZA-R, organizirao nabavu metalnog otpada, nevjerodostojne račune evidentirao u poslovnim knjigama i neistinito prikazao isporuku robe.

Osumnjičeni direktori tvrtki nakon toga su izdavali fiktivne račune za navodno isporučeni metalni otpad, a dio skupine bi podizao gotovinu koju su, tvrdi tužiteljstvo.

Pod istaragom su iako neslužbeno se doznaje Mate Jurišić, Vesna Knežević , Zdeslav Rimac, Jakša Michieli Tomić, Ante Ljubičić, Miro Ćurčić, Markica Bajić, Vjekoslav Knežević, Goran Paštar, Ivan Nakić i Stipe Buljubašić.

Tijekom ispitivanja Pripuz je odbacio sve optužbe, i kazao da uredno i zakonito posluje i da ne poznaje neke od osumnjičenika.

Tvrtka CIOS je u priopćenju navela da sve članice njene grupe posluju transparentno i u skladu sa zakonima.

“Za svaki račun koji je plaćen od strane članica C.I.O.S. grupe postoji vjerodostojna dokumentacija koja dokazuje da je svaki kilogram otpada koji je plaćen uistinu i zaprimljen. Sve članice C.I.O.S. grupe redovno obavljaju svoje poslovne aktivnosti i ispunjavaju sve svoje ugovorne obveze”.

Facebook Komentari