Ispite na Ekonomiji prodavali su za čak 1200 eura

Jedna od prvih korupcijskih afera u domaćem akademskom svijetu, u kojoj je policija razotkrila prodaju ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, dobila je svoj drugi sudski epilog.

Uz tek nešto blaže kazne, ponovno je utvrđeno kako su sada već bivši profesori s tog fakulteta Deša Mlikotin Tomić s Katedre za pravo, Jadranko Grgona, s Katedre za turizam, Branko Kovačević s Katedre za ekonomsku teoriju, te Savo Vojinović, profesor na Visokoj školi za poslovanje i upravljanje ‘Baltazar Adam Krčelić’, upisivali tijekom 2008. godine studentima ocjene bez da su ovi doista pokazali znanje na ispitima te za to preko posrednika Milana Ćevida dobivali mito.

Profesori tvrdili: Nismo uzeli mito

Iznosi za pojedine ispite kretali su se i do 1200 eura, a novac su posrednici dijelili s profesorima. No, svi su razotkriveni u rujnu 2008. godine kada je policija finalizirala operativnu akciju Indeks, te uhitila skupinu profesora i studenata. Svi su profesori negirali krivnju.

Nakon prvog procesa, u kojem su Ćevid te još nekoliko studenata priznali korupciju na Ekonomskom fakuletu i bili osuđeni na zatvorske kazne, Vrhovni sud RH je 2013. godin presudu ukinuo. Učinjeno je to zbog procesne pogreške koju je napravio sudac u obrazloženju presude, jer, među ostalim, nije obrazložio zašto je neke dokaze izdvojio kao nezakonite, nije obrazložio zašto su odbijeni svi dokazni prijedlozi obrane te je umjesto svog obrazloženja naveo činjenični opis optužnice onako kako ga je postavio USKOK.

Blaže kazne, dio optužbi nije dokazan

I dok je prvom nepravomoćnom presudom izrečen niz zatvorskih kazni, sada su tek glavni posrednik Milan Ćevid i profesor Grgona kažnjeni bezuvjetnim zatvorom. Ostalim optuženim profesorima i djelatnicima fakulteta te studentima izrečena su uvjetne osude. Samo je Deša Mlikotin Tomić, koja je svojedobno bila i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali je nakon akcije Indeks dala ostavku, kao kaznu dobila rad za opće dobro.

Ćevid je osuđen na dvije godine zatvora, a Grgona na godinu i pol, uz petogodišnju zabranu rada na fakultetu, no tek nakon pravomoćnosti presude.

Profesorice Marica Škrtić s Katedre za ekonomiku poduzeća, Vesna Brčić Stipčević s Katedre za trgovinu i Nina Liszt s Katedre za poslovne strane jezike oslobođene su krivnje.

Sasvim je izvjesno da će ovaj slučaj nakon žalbi ponovno završiti na Vrhovnom sudu, iako je već sada prošlo devet godina od uhićenja.

Share This Article