Hrvatska znanstvenica otkrila potpuno novu vrstu i rod pauka ‘za koju svijet ne zna’

Hrvatska znanstvenica Martina Pavlek (35) otkrila je potpuno novu vrstu i rod pauka koji živi samo u Hrvatskoj. Taj endem s Biokova zasad ima samo latinsko ime Kryptonesticus deelemanae. S trupom i nogama dug je oko centimetra i živi u špiljama, piše 24sata.

”Prve primjerke u podzemlju zabilježili su biospeleolozi još 1995., no nisu ga proučavali. Da se uopće shvati da se radi o novoj vrsti, potreban je stručnjak koji bi ga detaljno pregledao. Na njega sam naletjela dok sam, kao mentorica jednog diplomskog rada, pregledavala prikupljene materijale – ispričala je istraživačica. Zaposlena je na Institutu “Ruđer Bošković”, no u slobodno vrijeme istražuje špilje i jame. To radi s kolegama iz Hrvatskog biospeleološkog društva. Svoje otkriće predstavila je u časopisu European Journal of Taxonomy. Kao suradnik rada potpisan je znanstvenik Carles Ribera sa Sveučilišta u Barceloni.

”Profesor Ribera je europski stručnjak za pauke iz podzemlja. Svoje otkriće odnijela sam njemu kako bi sve pregledao i utvrdio radi li se doista o novoj vrsti – kaže Pavlek. Ključan dokaz bili su joj spolni organi pauka. Naime, kroz tisuće godina evolucije spolni organi mužjaka i ženke potpuno se poklapaju na principu ključ-brava. Dijelovi Kryptonesticusa nisu se slagali niti s jednim od druge dvije srodne vrste koje su od prije poznate u Hrvatskoj, piše 24sata.

U vijestima pogledajte i ove priče:

– Majka je Denisa (3) davila rukama preko jastuka

– Krš i lom u HNS-u: Anka Mrak Taritaš prijeti izlaskom iz stranke

– U Zadar stigao kruzer sa 2679 turista

– Uz puno vode i kvalitetan odmor ublažite vrtoglavice

Facebook Komentari