Sjednica Vlade: Stiže novac za izgradnju Pelješkog mosta

Nacrt konačnog prijedloga zakona o osiguranju radničkih tražbina, Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. te donošenje odluke o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe drugog kruga lokalnih izbora koji se u nedjelju, 4. lipnja, održavaju u 83 grada i 249 općina neke su od točaka na dnevnom redu sjednice Vlade.

Još jednom čestitam svim pripadnicima Oružanih snaga RH, potpredsjedniku Krstičeviću i ministru Medvedu, prošlo je sve dostajanstveno i na najbolji mogući način, naglasio je premijer Andrej Plenković u svojem uobičajenom uvodnom obraćanju na početku sjednice.

Imali smo jučerašnji veliki Dan poduzetnika, a vidjeli smo i Izvješće o BDP-u koje je potvrdilo kontinuirani i održivi rast BDP-a pogovoto kad se to sezonski prilagodi i možemo biti zadovljni i kada je riječ o rastu zaposlenosti, investicijama, a vidimo i učinke porezne reforme i očekujem da nastavimo pozitivne trendove, istaknuo je premijer.

U tom kontekstu se želim osvrnuti na vijest ministrice Žalac koja je dobila poziv povjerenice za regionalnu politiku EK za idući tjedan kada će EK dovršiti interne procedure za financiranje projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, koja uključuje i dio oko Pelješkog mosta, a dobit ćemo 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, a realizirat će se u tri faze, od 2017. do 2021. Riječ je o strateškom projektu za Hravtsku, vezano je i za ispunjavanje schengenskih kriterija te za povezivanje Hrvatske i zahvaljujem svima koji ste na tome radili, poručio je Plenković.

Nastavljaju se sve nužne i važne aktivnosti oko procesa restrukturiranja Agrokor, izvanredna uprava radi na rješavanju novog kredita, dodao je predsjednik Vlade.

Posljednja sjednica Plenkovićeve Vlade u krnjem sastavu?

Mogla bi ovo biti i posljednja ili barem jedna od posljednjih sjednica Vlade u krnjem sastavu. Aktualnoj postavi u Banskim dvorima otkako je premijer Andrej Plenković razriješio članove svojega kabineta iz redova Mosta, nedostaju četiri važna igrača – državnim tajnicima unatoč – ministri unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave te zaštite okoliša.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upitan hoće li predsjednik Vlade doći iduće srijede u Hrvatski sabor s prijedlozima novih ministara, kazao je jučer da to nije bila tema sjednice saborskog Predsjedništva, ali i dodao kako očekuje da će se to dogoditi u idućem tjednu u kojem počinje sjednica.

“Ono što je bitno, sukladno članku 7. Zakona o Vladi na prvoj idućoj saborskoj sjednici predsjednik Vlade mora predložiti nove ministre. Ovo je ta sjednica koja počinje 7. lipnja i očekujem da će u idućem tjednu na početku te sjednice, hoće li to točno biti 7. ili 8. lipnja, predsjednik Vlade dostaviti Saboru prijedlog novih ministara”, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

“Sve ovisi o tome hoće li Plenković imati većinu. No moglo bi se dogoditi da sama procedura bude nešto kompliciranija, naime o novim ministrima raspravljat će se na matičnim saborskim odborima, a njihova je arhitektura, odnosno statika u mnogome poremećena zbog prestanka suradnje HDZ-a i Mosta. Bit će stoga zanimljivo vidjeti što će se događati ne samo na razini glasanja u sabornici na plenarnoj sjednici”, istaknuo je reporter N1 televizije Hrvoje Krešić.

Facebook Komentari